Vrije Universiteit Amsterdam

Dietrich Bonhoeffers volharding


* Startdatum: 22-12-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Dietrich Bonhoeffers volharding


* Spreker: A.K. Mosher


* Promotor: prof.dr. M.E. Brinkman prof.dr. E.A.J.G. van der Borght


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

De intens beleefde eenheid met God is het centrale motief van Bonhoeffers theologie, waarin alles draait om de kerk in de zin van Christus bestaand als gemeenschap. De eenheid met God is de heuristische sleutel voor de benadering van het kwaad en van de gerechtigheid. Dit concludeert Annette Mosher in haar promotieonderzoek.

De hoofdvraag in de studie van Mosher is: Hoe volhardde Bonhoeffer in zijn geloof terwijl hij met zoveel kwaad en onrecht in zijn directe omgeving werd geconfronteerd, zelfs in zijn eigen kerk. Waar ontleende Bonhoeffer zijn doorzettingsvermogen aan te midden van zoveel teleurstelling en ontgoocheling in de kerk en in de overheid ten tijde van het Derde Rijk? Dit zijn de vragen waar Mosher antwoord op geeft.

Mosher maakte Bonhoeffers geloofshouding object van onderzoek om een bijdrage te leveren aan de christelijke leer van de geloofsvolharding. De extreme omstandigheden waarin Bonhoeffer zich bevond, maken bij uitstek duidelijk waar het voor een christen dan juist op aankomt. Daartoe werpt Mosher vooral Bonhoeffers opvatting van kwaad en rechtvaardigheid aan een diepteboring.

Mosher verbindt de conclusies van het onderzoek naar Bonhoeffers opvattingen over kwaad en rechtvaardigheid in de genoemde drie vroege werken in de vorm van drie stellingen. Deze bevestigen dat Bonhoeffers familiale geborgenheid en opvoeding hem een emotionele en psychische stabiele basis gaven tijdens de periode van verzet en gevangenschap. Verder blijkt ook tijdens zijn gevangenschap de intens beleefde eenheid met God het belangrijkste fundament voor zijn theologie en optreden te zijn. De gevangenisperiode bevestigt de centrale plaats van de kerk in zijn geloofsvolharding. Tenslotte staat Mosher stil bij de meest veelzeggende punten die in elk afzonderlijk hoofdstuk naar voren komen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam