Vrije Universiteit Amsterdam

Lexicografie in Nederland. Peilingen in de negentiende en twintigste eeuw


* Startdatum: 22-12-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Lexicografie in Nederland. Peilingen in de negentiende en twintigste eeuw


* Spreker: J. Posthumus


* Promotor: prof.dr. Th.A.J.M. Janssen


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Promotie

Jan Posthumus gaat in zijn beschrijving van de inhoudelijke ontwikkelingen steeds in op de rol van de woordenboekmaker of
-bewerker, de mate van invloed van de uitgever en het beoogde nut voor de gebruiker.

De dissertatie van Posthumus omvat informatie over oorsprong en ontwikkeling van een aantal woordenboeken bestemd voor het Nederlandstalig publiek. Hij beschrijft de inhoudelijke veranderingen in het eentalig woordenboek van M.J. Koenen (1897). Ook behandelt hij de lotgevallen van een reeks negentiende- en twintigste-eeuwse tweetalige woordenboeken, een terrein waaraan tot nog toe weinig historiografische aandacht is besteed.

Centrale punten in de negentiende eeuw zijn de lexicografische activiteiten van de familie Calisch en de oorsprong en uitbouw van Van Goors zakwoordenboekjes, die zouden uitgroeien tot de bekende Kramers' woordenboeken. Een belangrijke figuur in de twintigste eeuw was de veelzijdige F.P.H. Prick van Wely (1867-1926), wiens leven vrijwel geheel in het teken stond van de tweetalige lexicografie. De beschrijving van zijn leven en werkzaamheden verschaft een intiem beeld van het woordenboekenbedrijf in zijn tijd, waarbij ook concurrerende werken van anderen in beeld komen en een geruchtmakende plagiaataffaire opduikt.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam