Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


samenwerking stadsdeel Zuidoost en Amsterdams Fonds voor de Kunsten
---

Unieke samenwerking stadsdeel Zuidoost en Amsterdams Fonds voor de Kunsten

21 december 2009

Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) draagt de komende twee jaar in totaal één ton bij aan een aanpak voor cultuureducatie en opdrachtgeverschap kunst in de openbare ruimte van stadsdeel Zuidoost.

Hiertoe tekenen stadsdeelbestuurders Elvira Sweet (kunst & cultuur), Harry Verzijl (cultuureducatie) en AFK-directeur Andries Mulder dinsdag 22 december een convenant.

Aanpak Cultuureducatie
Uitgangspunt voor de aanpak Cultuureducatie is een pilotproject waarbij kinderen zelf ontwerpen maken voor kunst in de openbare ruimte. Deze ontwerpen worden in het groot uitgevoerd en vormen samen een tijdelijke tentoonstelling aangevuld met een aantal ondersteunende lessen. De thematiek van de kunstwerken is aanleiding voor een multidisciplinair aanbod van cultuureducatie voor met name het primair onderwijs en brede school. Het aanbod wordt ontwikkeld in samenwerking met een aantal belangrijke locale culturele instellingen op het gebied van cultuureducatie: CBK Zuidoost, Straat van Sculpturen, Krater Theater, Jeugdtheaterschool Zuidoost, Circus Elleboog en Muziekcentrum Zuidoost.

Dit project zal ook de basis vormen voor het nieuw op te richten Coördinatiepunt Cultuureducatie Zuidoost dat vraag en aanbod in Zuidoost gaat matchen en een schakelpunt moet zijn voor onderwijs en culturele instellingen bij implementatie van cultuureducatie.

Kunst in de openbare ruimte
Met de stadsdeel Werkgroep Kunst in Openbare Ruimte met een regiefunctie van CBK Zuidoost worden vier gebieden in het stadsdeel geselecteerd die zich lenen voor grootschalige objecten. Dit zijn gebieden waar de afgelopen acht jaar weinig nieuwe kunstwerken zijn gekomen en die komende jaren worden vernieuwd. Kunstenaars maken een ontwerp voor een specifieke plek. Dit leidt tot minimaal twee opdrachten vóór eind 2011, waarvoor een deel van de bijdrage van het AFK wordt ingezet. Voor aanvullende financiering benadert het stadsdeel nieuwe partijen die in het stadsdeel gevestigd zijn.
---