Persconferentie: WPC en Rabobank schikken ruzie over OpMaat Hypotheek

22/12/2009 08:55

Stichting WPC (Woekerpolis Claim)

Stichting WPC (Woekerpolis Claim) en Rabobank zijn een schikking overeengekomen die na ruim twee jaar strijd eindelijk een einde maakt aan de ruzie over de OpMaat Hypotheek. De overeenkomst gaat nog verder dan de Aanbeveling van financieel ombudsman Wabeke van ruim twee weken geleden en geldt voor alle 200.000 klanten met een OpMaat Hypotheek waaraan een beleggingsverzekering is gekoppeld. Zij krijgen de mogelijkheid hun hypotheekconstructie kosteloos te verbeteren en worden gecompenseerd voor in het verleden geleden renteverliezen. Hiermee wordt grotendeels tegemoet gekomen aan de eisen die WPC ruim twee jaar geleden heeft geformuleerd.

Stichting WPC nam in oktober 2007 het initiatief voor een collectieve actie voor klanten met een OpMaat Hypotheek van Rabobank. Omdat een oplossing uitbleef, startte WPC in augustus 2008 een proefproces bij Ombudsman Financiële Dienstverlening Wabeke door een aantal klachtzaken voor klanten in te dienen. Op 4 december jl. deed de Ombudsman een uitspraak in het nadeel van Rabobank. Deze uitspraak vormde de basis voor verdere onderhandelingen, die uiteindelijk tot deze schikking hebben geleid.

Het resultaat uit de besprekingen is een verdere verbetering ten opzichte van de Aanbeveling. Die voorzag in compensatie voor iedereen die voor 1 oktober 2000 de OpMaat C-variant had afgesloten. In de huidige overeenkomst is die grens verdwenen, waardoor nu alle klanten onder de regeling vallen die een OpMaat Hypotheek met beleggingsverzekering hebben. Naast vergoeding van omzettingskosten en misgelopen rente voorziet de schikking ook in een aanvullende regeling voor polishouders in een schrijnende situatie. Een speciale commissie zal oordelen over de maatregelen die nodig zijn om deze mensen uit de problemen te helpen. De schikking doet geen afbreuk aan eventuele claims over de hoogte van de kosten en risicopremies van de aan de OpMaat Hypotheek verbonden beleggingsverzekering. WPC blijft zich inspannen om hiervoor een aanvullende vergoeding te bedingen bij Achmea/Interpolis, de betrokken verzekeraar.

De schikking biedt klanten met een Opmaat Hypotheek een redelijke oplossing, waar een individuele gang naar de rechter een langdurig en moeizaam proces is. WPC roept OpMaat klanten dan ook op om met de overeenkomst in te stemmen en zal het onderhandelingsresultaat binnenkort aan haar achterban voorleggen. Pas na instemming van de bij WPC aangesloten OpMaat polishouders wordt de regeling definitief. Van de zijde van Rabobank moet formeel de Raad van Bestuur nog goedkeuring verlenen.





www.woekerpolisclaim.nl