Ministerie van Justitie

tegen mensenhandel in ontvangst

Minister neemt richtlijnen tegen mensenhandel in ontvangst

Nieuwsbericht | 22-12-2009

Minister Hirsch Ballin heeft op 21 december tijdens een bijeenkomst in Den Haag richtlijnen van SKIN (organisatie voor migrantenkerken) in ontvangst genomen, die migrantenkerken helpen om mensenhandel te signaleren en om slachtoffers van mensenhandel te helpen.

De richtlijnen van SKIN (Samen Kerk in Nederland) geven aan hoe migrantenkerken slachtoffers van mensenhandel kunnen helpen. Volgens SKIN worden juist migrantenkerken de laatste tijd steeds meer geconfronteerd met mensenhandel en mensensmokkel. De richtlijnen zijn opgesteld mede naar aanleiding van overleg van SKIN met organisaties als Kerk in Actie, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en de Nationale Recherche.

Aanpak mensenhandel heeft prioriteit

In een toespraak dankte minister Hirsch Ballin SKIN en andere betrokken partijen voor de inzet bij het bestrijden van mensenhandel en bij het bieden van hulp aan de slachtoffers. Mensenhandel is een ernstige vorm van criminaliteit en de aanpak ervan heeft voor het kabinet prioriteit, benadrukte hij.

Aanpak mensenhandel

Onder mensenhandel vallen vrouwenhandel en gedwongen prostitutie, maar ook de uitbuiting van mensen in andere sectoren, zoals de horeca, tuinbouw, huishoudelijk werk of fabriekswerk. Ook loverboys worden door Justitie gezien als mensenhandelaren.

Mensenhandel wordt niet alleen aangepakt via de strafrechtelijke weg, maar ook bestuurlijk en preventief. Door het opwerpen van barrières door diverse instanties wordt mensenhandel steeds verder ingeperkt. Uitgebreide informatie over de aanpak van mensenhandel is te vinden via onderstaande link.

Meer informatie


* Mensenhandel

* SKIN (Samen Kerk in Nederland)