Gemeente Tiel


Evaluatie proef herriedagenbeleid

In 2009 heeft de gemeente Tiel geëxperimenteerd met het herriedagenbeleid. Het college heeft de mogelijkheid om 12 dagen per jaar aan te wijzen, waarop van de normaal geldende geluidsnormen voor horecabedrijven kan worden afgeweken. Het experiment hield in dat iedere horecaondernemer zelf twaalf herriedagen kon inplannen (dit was vier keer en er waren acht collectieve dagen). Het college zal nu moeten beslissen of dit experiment, met ingang van 2010 omgezet kan worden in definitief beleid. Overigens is het ook mogelijk dat uiteindelijk voor een afwijkende variant wordt gekozen.

Ook sportverenigingen en andere (niet-commerciële) recreatieve of maatschappelijke instellingen hebben in 2009 met het aantal herriedagen geëxperimenteerd, maar voor deze categorie geldt een andere verdeling. Deze instellingen kunnen vijf keer per jaar op dezelfde wijze als de horeca een herriedag melden. Daarnaast kunnen zij per jaar nog vijf herriedagen plannen, maar dan moet de activiteit wel om uiterlijk 21.00 uur afgelopen zijn.

Geef uw mening

Voordat het college een besluit gaat nemen, willen we graag weten hoe de belanghebbenden dit experiment hebben ervaren. In de besluitvorming wordt meegewogen of de toename van het totale aantal herriedagen ook heeft geleid tot een toename van overlast. Mensen, die hun mening willen geven over het experiment, kunnen dit doen tot en met 17 januari 2010. Dit kan schriftelijk aan het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. afdeling bestuur en communicatie, Postbus 6325, 4000 HH Tiel of per mail aan wdriessen@tiel.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wiljan Driessen, horecacoördinator, telefoon: (0344) 63 72 52

Herriedag

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat iedere horecaondernemer gebruik kan maken van een herriedag. Dit kan alleen als de ondernemer tenminste 14 dagen voorafgaand aan de activiteit meldt dat de activiteit gaat plaatsvinden. Er hoeft dan geen vergunning verleend te worden. Een herriedag geldt ook uitsluitend in het horecabedrijf. Voor alle activiteiten die buiten plaatsvinden, moet een evenementenvergunning aangevraagd worden.