Stichting Natuur en Milieu

Vergunning voor windparken op zee

21 december 2009 Natuur en Milieu is erg blij dat gisteren bekend is geworden dat Eneco definitief twee windmolenparken mag bouwen op zee. Voor de cooperatie Zeekracht, waar Natuur en Milieu initiatiefnemer van is, betekent dit opnieuw een stap in de richting van eigen windmolens op zee. Eneco is de partner van Zeekracht voor het bouwen van windmolens.

Met het afgeven van de definitieve vergunningen heeft het ministerie van Verkeer & Waterstaat vastgesteld dat de plannen geen onaanvaardbare negatieve effecten hebben op de veiligheid op zee, de activiteiten van andere Noordzee-gebruikers en de natuur. Beroep tegen de vergunningen bij de rechtbank is nog mogelijk tot 2 februari 2010.

Als alles verder voorspoedig verloopt, kan de bouw van de windparken naar verwachting binnen drie jaar starten. Voor de nieuwe windparken moeten wel nog de benodigde subsidies worden verkregen. In totaal zijn in deze ronde voor 12 windparken met een totaal vermogen van 3200 MW vergunningen afgegeven.

Het Rijk stelt slechts voor 950 MW van dit vermogen subsidies (SDE) beschikbaar. Zeekracht wil dat het kabinet voldoende geld uittrekt om alle vergunde parken subsidie te geven. Dat is noodzakelijk als het kabinet zijn eigen doelstelling voor duurzame energie wil halen.

In mei 2010 wordt bekend welke windparken SDE-subsidie krijgen.

Voor meer informatie zie Zeekracht.

Publicatiedatum: 22-12-2009