Senternovem

22-12-2009 | 'Energieke scholen' bespaart energie en levert een gezond binnenmilieu

De campagne Energieke Scholen bestaat uit een lespakket voor basisschoolleerlingen; het Energie- en Binnenmilieu Advies voor scholen (EBA), een intentieverklaring en voorbeelden van financiële arrangementen tussen gemeenten en schoolbesturen.

Lespakket
Eén van de onderdelen van Energieke Scholen is het pakket van vijf lessen voor leerlingen uit groep 5 t/m 8. Zij maken tijdens een introductieles kennis met een CO2-meter en een energiemeter. Vervolgens onderzoeken ze zes thema's op het gebied van binnenmilieu en energie binnen hun school. Denk aan `vocht en vieze luchtjes' of `energiegebruik en schone energie'. Dit doen ze met eenvoudige scans. Daarna presenteren ze aan elkaar wat goed gaat én wat beter kan. Ten slotte selecteert de klas gezamenlijk minimaal drie maatregelen die de leerlingen zelf kunnen uitvoeren en die in een advies worden overhandigd aan de wethouder/het schoolbestuur.

Maatwerkadvies EBA
Gelijktijdig met het advies van de leerlingen ontvangen de wethouder en/of het schoolbestuur een deskundig maatwerkadvies: het EBA. De gemeente en het schoolbestuur tekenen een intentieverklaring met als inzet de maatregelen daadwerkelijk uit te voeren.

VROM heeft het Klimaatverbond en Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) opdracht gegeven deze scholencampagne te ontwikkelen, samen met natuur- en milieu-educatiecentra en de GGD. In het voorjaar worden de eerste resultaten verwacht.