Politie Hollands Midden

Lekkerkerk - Verdachte van branstichting auto's aangehouden

Lekkerkerk, 22-12-2009 o De politie heeft in een onderzoek naar brandstichting autos zaterdagmorgen, 19 december, twee jongens van 13 en 15 jaar uit Lekkerkerk aangehouden. Uit de verklaringen van de jongens is de betrokkenheid van de 13-jarige bij de branden niet gebleken. Hij werd na verhoor heengezonden.

De 15-jarige verdachte heeft de autobranden inmiddels bekend. Hij is maandag 21 december voorgeleid bij de rechter-commissaris. Deze besloot dat hij, onder voorwaarden, in afwachting van de rechtszaak naar huis mocht.

De politie was een onderzoek gestart na brandstichting aan een auto op zaterdag 31 oktober en op zondag 6 december. Donderdag 10 december werd ook aan vier autos brandgesticht. Deze autos stonden alle op de Julianastraat geparkeerd. Zaterdag 12 december werd eveneens brandgesticht aan een auto op de Burgemeester Van de Willigenstraat en aan één op vrijdag 18 december op de Julianastraat. Door de oplettendheid van buurtbewoners kon deze brand snel worden geblust. Zaterdag 12 december brandden er ook afvalcontainers uit. De 15-jarige jongen wordt ook verdacht van het aansteken van een brand in één van deze containers. De branden werden in de nachtelijke uren gesticht.

De politie kwam de verdachte op het spoor door politie-onderzoek en getuigenverklaringen.

Door de autobranden was er veel onrust onder de buurtbewoners ontstaan. Mede omdat dergelijke branden nog meer schade zouden kunnen veroorzaken, of erger, er gewonden zouden kunnen vallen. De politie in de Krimpenerwaard was daarom extra alert en heeft vooral in de nachtelijke uren vaker gesurveilleerd en onopvallend gepost om de branden te kunnen stoppen.