Politie Utrecht

Persberichten Heuvelrug, 10:30 uur

Utrecht, 22-12-2009

Politie pakt overlast vuurwerk aan met úw hulp
HEUVELRUG / VEENENDAAL / RHENEN / WIJK BIJ DUURSTEDE / UTRECHTSE HEUVELRUG - De donkere decembermaand is ieder jaar weer een periode van gezelligheid. December is echter eveneens een periode waarin de politie te maken krijgt met één specifiek soort melding: vuurwerkoverlast. Zodra oud en nieuw nadert, neemt het aantal meldingen van vuurwerkoverlast toe en worden er geregeld vernielingen gepleegd door middel van vuurwerk.

Afsteken vuurwerk
Vuurwerk mag in 2009 alleen worden verkocht op dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 december en mag worden afgestoken op donderdag 31 december tussen 10.00 uur en vrijdag 1 januari 02.00 uur. Voor alle duidelijkheid, het is wettelijk geregeld dat men vuurwerk mag afsteken vanaf 10.00 uur s morgens. Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden is strafbaar. Afhandeling van de jeugd die wordt gepakt, geschiedt door Bureau Halt.

Wat doet de politie en wat kunt u zelf doen?
De politie treedt stevig op om vernielingen en overlast als gevolg van vuurwerk tegen te gaan. Hierbij vragen wij om uw hulp. Wij horen graag van u wanneer u last heeft van vuurwerk. Om ons werk nog beter te kunnen doen, vragen wij u op de volgende punten te letten wanneer u overlast van vuurwerk ervaart:


1) Kijk naar buiten en zorg dat u zicht krijgt op de overlastplek;
2) Noteer signalementen van de dader(s), denk aan kleding, lengte en leeftijd;

3) Noteer de looprichting en de samenstelling van de groep;
4) Bel hierna direct de politie via 0900 - 8844 of 1-1-2

Bel 1-1-2 alléén bij een pakkans van de verdachte(n). Is dit niet het geval, maar ervaart u wel ernstige overlast van knallend vuurwerk, belt u dan 0900 8844.

Advies
De politie adviseert u om brandbare / vernielbare voorwerpen tijdig uit de directe omgeving van uw woning te halen. Denk hierbij aan klikos, tuinmeubilair, brievenbussen etc.

Auto vernield Politie zoekt getuigen
VEENENDAAL Op maandagavond 21 december omstreeks 23.45 uur kreeg de politie een melding dat er een geparkeerde auto aan de Kruiser op zijn kant lag. Vermoedelijk is deze Fiat Cinquecento door jongeren op zijn kant gelegd in de sneeuw. De rechterzijde van de auto is beschadigd door de vernieling.

De politie is op zoek naar getuigen die iets hebben gezien van deze vernieling of over andere nuttige informatie beschikken. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie van het district Heuvelrug via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Veel meldingen

REGIO UTRECHT- De meldkamer van de politie Utrecht heeft de afgelopen 24 uur veel meldingen binnengekregen over sneeuwbalgooiende jeugd. In de middag- en avonduren kwamen meer dan 120 meldingen binnen van mensen die erg lastig werden gevallen door sneeuwballen die naar hen, de auto of tegen de woning werden gegooid. Verschillende personen kregen een bekeuring of een waarschuwing.