Gemeente Lelystad

Ondertekening lening opbouw voormalige kantine Werkeiland Lelystad-Haven bij Nieuw Land

Maandag 21 december 2009

Ondertekening Lelystad-Haven

Op maandag 21 december ondertekenden wethouder Jop Fackeldey en Nieuw Land- directeur Arjan Agema de leenovereenkomst waarmee de opbouw van de kantine op het terrein van Nieuw Land mogelijk wordt gemaakt.

Geschikt terrein

De hoge cultuurhistorische waarde van de kantine bleek doorslaggevend voor de beslissing om de lening te verstrekken. Het terrein van Nieuw Land is uitermate geschikt, gezien de mogelijkheden om het gebouw te herbouwen, de goed bereikbare locatie voor bezoekers en de aansluiting bij het verhaal dat Nieuw Land vertelt: dé geschiedenis van Flevoland.

Investering gemeente

De leenovereenkomst is opgesteld nadat de gemeenteraad akkoord is gegaan met de investering van EUR591.130,00 op basis van een renteloze lening aan Nieuw Land. Nieuw Land brengt de kantine zoveel mogelijk in originele staat terug en voegt het gebouw toe aan het museumcomplex. Nieuw Land zal de kantine herbouwen op basis van de orginele tekeningen die nog in haar bezit zijn. In een periode van 40 jaar zal zij de investeringskosten aan de gemeente gaan aflossen. De gemeente neemt de rentelasten voor haar rekening.

Bijzonder cultuurhistorisch element

Met het behoud van de voormalige kantine van het Werkeiland, wordt een bijzonder cultuurhistorisch element uit de ontstaansgeschiedenis van Lelystad in stand gehouden, wat bijdraagt aan de versterking van de identiteit van de stad. De kantine zal `De Kantine' worden genoemd en zal ook daadwerkelijk als horecagelegenheid voor bezoekers van Nieuw Land en het kustgebied gaan functioneren, met zowel een entree via het museum als een entree van buitenaf.

---