Partij voor de Vrijheid (PVV)

Vervolgvragen over het overlijden van mevrouw Emons in de koelcel dinsdag 22 december 2009

Vervolgvragen van het lid Agema (PVV) aan de staatssecretaris en minister van VWS en de minister van justitie over het overlijden van mevrouw Emons in de koelcel van het verpleeghuis waar zij woonde en het bericht dat maar weinig artsen veroordeeld worden voor hun fouten.


1 Wat is uw reactie op het bericht waarin de heer Torringa, voorzitter van het Centraal Tuchtcollege, zegt dat maar weinig artsen veroordeeld worden en dat hij vindt dat een arts veel leed wordt toegebracht met een maatregel van het Tuchtcollege? (1)


2 Deelt u de mening dat deze stelling van de heer Torringa ongepast is in het licht dat slechts 200 artsen per jaar een berisping krijgen tegenover 1785 vermijdbare sterfgevallen en ruim 30.000 vermijdbare schades bij patiënten? Zo ja, wat gaat u ondernemen?


3 Bent u met de slachtoffers en nabestaanden van vermijdbare sterfgevallen en blijvende voorkombare schade van mening dat de heer Torringa geen onpartijdige indruk maakt? Wat is uw reactie hierop?


4 Klopt het dat een Tuchtcollege zelf geen onderzoek doet en geen getuigen hoort en in de zaak van mevrouw Emons haar uitspraak baseert op een dossier waarvan de authenticiteit niet kan worden vastgesteld en waarin wijzigingen zijn aangebracht na het overlijden? Zo ja, wat is uw reactie hierop? (2)


5 Deelt u de mening dat het op zijn minst vreemd is, dat na een uitspraak van een Tuchtcollege de familie van mevrouw Emons geen proces-verbaal ontvangt terwijl er toch verslag is opgemaakt?


6 Waarom is mevrouw Warnaar,de Officier van Justitie, in december 2006 niet overgegaan tot beslaglegging op het dossier van mevrouw Emons en de dossiers van alle andere ruim 20 aangiftes tegen REC/Monteverdi te Zoetermeer en klachten die binnen zijn gekomen bij het Openbaar Ministerie en de politie van Zoetermeer? Klopt het dat er invallen gepland waren en dat deze zijn afgeblazen op het laatste moment? Zo ja, wat was hiervan de reden?


7 Deelt u de mening dat de OvJ, mevrouw Warnaar, het vervalsen van het dossier en het laten verdwijnen van stukken had kunnen voorkomen als zij de inbeslagname door had gezet in december 2006?


8 Wat is uw reactie op het bewijs is dat het dossier van mevrouw Emons inmiddels geheel is vervalst danwel herschreven en dat de verpleeghuisarts meneer Vahrmeijer ook toegegeven heeft na het overlijden van mevrouw Emons wijzigingen te hebben aangebracht in het dossier? Zo nee, bent u bereid de familie en getuigen te woord te staan opdat zij u persoonlijk hun ervaringen kunnen vertellen?


9 Deelt u de mening dat een OvJ alles, dus ook medische dossiers, in moet zien om een juist inzicht te krijgen en daardoor een juist oordeel te kunnen vormen omdat dat immers de voorbereiding is om het over te dragen aan een rechter? Welke wet- en regelgeving is hier van toepassing en bij wie ligt hierin de beslissingsbevoegdheid?


10 Bent u ervan op de hoogte, dat de politie van Zoetermeer vanaf december 2008 kort na de beantwoordde Kamervragen een onderzoek is gestart naar het overlijden in het mortuarium van het REC te Zoetermeer van mevrouw Emons naar aanleiding van nieuwe feiten en een nieuwe aangifte? Wat is de vordering op dit dossier bij de politie? (3)


11 Bent u met ons van mening dat de OvJ, mevrouw Warnaar, meneer Vahrmeijer had moeten horen in deze zaak? Zo ja, deelt u onze mening dat de OvJ alsnog in actie moet komen om zelf niet geheel ongeloofwaardig over te komen?


12 Bent u van mening, net als de politie van Zoetermeer, dat het onverklaarbaar is dat de Inspectie van Volksgezondheid niet ingrijpt in het REC/Monteverdi te Zoetermeer, te meer omdat er recent twee keer aangifte is gedaan van een overdosis medicijnen en een keer van een arm vol bijtwonden? Bent u bereid contact met de politie van Zoetermeer op te nemen om de bevestiging hiervan te krijgen en bent u bereid van daaruit zelf te bewerkstellingen dat de inspectie actie onderneemt? Zo nee, waarom niet? Deelt u de mening dat het verzwijgen en ontkennen van dit soort situaties, door de Vierstroomzorgring te Zoetermeer, een groot risico vormt voor het welzijn van de bewoners?


13 De IGZ heeft al een keer geconstateerd dat het medicatiebeheer niet voldoende was, zijn de medicatiefouten binnen de instelling gemeld en welke actie is hierop genomen door de instelling? (4)


14 Bent u ervan op de hoogte dat de Inspecteur van de IGZ, meneer Bij de Vaate, geen onderzoek instelt naar het overlijden van mevrouw Emons omdat het gebeurde, overlijden in het mortuarium, als ongeloofwaardig wordt afgedaan omdat haar dochters hiermee komen. De heer Bij de Vaate stelde al eerder voor, dat de dochters een klacht over hem indienen bij de hoofd Inspecteur.
Wat vind u daarvan?

(1) NRC 8juni/22augustus 2008, Artsen oordelen strenger dan juristen (2) Uitspraak Regionaal Tuchtcollege
(3) Kamervragen 6592241
(4) Rapport IGZ 17 januari 2007