Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV: Kamervragen over het bericht dat windmolens zinloos zijn dinsdag 22 december 2009

Vragen van de leden de Mos en Graus (beiden PVV) aan minister Cramer van Milieu en Van der Hoeven van EZ over het bericht dat windmolens zinloos zijn.


1: Bent u bekend met het bericht "Nieuwe studie: windmolens zijn zinloos"? *


2: Uit de studie blijkt dat windmolens veel minder fossiele brandstoffen en CO2 besparen dan altijd is aangenomen en dat bouwen ervan zelfs leidt tot een hoger gebruik van brandstoffen en dus CO2 uitstoot. Wat is uw reactie op deze heldere conclusies?


3: Uit het onderzoek in Duitsland blijkt, dat het volledige windmolenpark aldaar een rendement van slechts 17% heeft. Vindt u het acceptabel om miljarden aan subsidies op kosten van de Nederlandse belastingbetaler richting deze zeer onrendabele en weersafhankelijke vorm van energieopwekking te laten stromen? Zo neen, hoe verklaart u de uitkomsten van de studie waaruit blijkt dat windmolens zinloos zijn?


4: Bent u bereid direct te stoppen met het geven van subsidies aan windmolenparken? Zo neen, hoe verklaart u het dan dat windmolens zonder subsidies niet draaien?


5: Windmolens kunnen niet zonder conventionele achtervang. De conventionele achtervang van windmolens moeten hun capaciteit vaak door de weersafhankelijkheid van windmolens afbouwen en opschroeven. Dit gaat ten koste van de rendabiliteit en kost zeer veel brandstof. Worden de uitstoot van deze conventionele achtervangunits bij de uitstoot van windmolens gerekend? Zo neen, waarom niet?


*
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/253621/Nieuwe-studie-wind molens-zijn-zinloos.htm#