Gemeente Haaren


zaken project Toegankelijkheid Openbare ruimte

Stand van zaken project Toegankelijkheid Openbare ruimte

Bij het opstellen van de Dorpsontwikkelingsplannen en tijdens de Ouderenproofgesprekken verzochten bewoners om veilige looproutes voor ouderen en mensen met een beperking.

Dit werd voor ons een belangrijk actiepunt om uit te werken.

Begin 2009 is aan bewoners en instellingen gevraagd situaties aan te geven die

voor mensen met bijvoorbeeld een rollater of rolstoel moeilijk toegankelijk zijn. Er zijn veel meldingen bij ons binnengekomen. De meldingen omvatten o.a. smalle trottoirs, obstakels op trottoirs, door wortels opgedrukte trottoirs, losliggende stoeptegels, slecht wegdek en onoverzichtelijke oversteekpaden.

Al deze meldingen hebben wij in een prioriteitenlijst verwerkt en voorgelegd aan medewerkers van ZETOpen ( Centrum voor maatschappelijke ontwikkeling). Zij hebben de meest urgente situaties in de vier dorpskernen getoetst aan de Toegankelijkheidsnormen Openbare ruimte. De resultaten van de toetsing en de daarbij horende adviezen zijn in een rapport verwerkt en aan de gemeente aangeboden. Deze verbeterpunten worden momenteel bestudeerd en in een plan van aanpak vertaald. Waar mogelijk wordt een relatie gelegd met het gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan.

Begin 2010 is duidelijk welke knelpunten snel kunnen worden aangepakt, welke meer tijd en voorbereiding vragen, maar ook welke knelpunten niet door ons kunnen worden opgelost.

Wij houden u op de hoogte. Voor meer informatie kunt u terecht bij Christien van der Steen (0411) 62 73 05.