Rechtbank Maastricht


Rechter weigert de door ambtenaar gevorderde voorzieningen

Bij vonnis in kort geding van 22 december 2009 heeft de voorzieningenrechter de door een ambtenaar gevorderde voorzieningen tegen de gemeente Maastricht geweigerd.

De primaire vordering van de ambtenaar, tot beëindiging van het onderzoek door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) in opdracht van de gemeente en tot vernietiging van het vergaarde onderzoeksmateriaal, wordt afgewezen. Het onderzoek heeft te maken met de aankoop van een villa in Bulgarije door de burgemeester, van een rechtspersoon waarin de ambtenaar aandeelhouder is. De ambtenaar wordt in zijn vordering ontvangen hoewel een bestuursrechtelijke voorziening kan hebben opengestaan, omdat de gemeente hem procesrechtelijk op het verkeerde been heeft gezet. Grond voor de afwijzing is dat niet op voorhand vaststaat dat de gemeente jegens de ambtenaar onrechtmatig heeft gehandeld door ook naar hem onderzoek te doen verrichten. De gemeente had aanwijzingen op grond waarvan enige twijfel aan de integriteit van de ambtenaar of enig vermoeden van schending van de belangen of goede naam van de gemeente door de ambtenaar gerechtvaardigd is. Bij de afwijzing wordt voorts overwogen dat het onderzoek naar de ambtenaar samenhangt met dat naar de burgemeester. Bij afronding van het onderzoek naar de burgemeester heeft de gemeente een spoedeisend belang waarvoor dat van de ambtenaar moet wijken.

Bij de vordering om BING ook onderzoek te laten doen naar door de ambtenaar aangedragen (andere) feiten heeft de ambtenaar thans geen recht en spoedeisend belang.

De subsidiaire vordering, tot schorsing van het onderzoek totdat de ambtenaar - die thans arbeidsongeschikt is - in staat is zijn volledige medewerking te verlenen, wordt afgewezen omdat de gemeente tussen dagvaarding en zitting toezeggingen heeft gedaan. Deze zijn onder andere dat het onderzoek naar de burgemeester wordt gesplitst van dat naar de ambtenaar, en dat het laatste wordt opgeschort totdat de ambtenaar voldoende is hersteld.

De ambtenaar vordert tot slot rectificatie op grote schaal van de uitlating door de burgemeester dat hij tegen hem aangifte zou hebben gedaan. Hoewel die uitlating onjuist was, heeft de ambtenaar ook bij deze vordering thans onvoldoende belang. De gemeente heeft op 5 december 2009 een rectificerend persbericht doen uitgaan dat is "opgepikt" door dagblad De Limburger.

LJ Nummer

BK7318
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 22 december 2009 Naar boven