Gemeente Lingewaal


Q-koorts in gemeente Lingewaal

In de gemeente Lingewaal is uit het tankmelkonderzoek één bedrijf naar voren gekomen, dat met Q-koorts is besmet. Q-koorts is een ziekte die vooral tijdens en na de lammertijd van besmette schapen en geiten voorkomt. Afgelopen week is begonnen met de ruimingen op de besmette bedrijven om de Q-koorts epidemie tegen te gaan. Ook het bedrijf in de gemeente Lingewaal, in de kern Herwijnen wordt binnenkort geruimd. Op dit moment lopen mensen vrijwel geen risico om Q-koorts te krijgen. In de gemeente Lingewaal zijn geen ziektegevallen geregistreerd bij de GGD. Vanuit het ministerie van Landbouw zijn brieven gestuurd naar het betreffende bedrijf en de omwonenden in een straal van vijf kilometer om hen te informeren.

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een ziekte veroorzaakt door een bacterie. Dieren kunnen deze bacterie overdragen op mensen. Geiten en schapen zijn voor de mens de belangrijkste bron van deze infectieziekte. De bacteriën komen vooral vrij tijdens en na de lammerperiode van besmette geiten of schapen. De meeste mensen worden dan ook ziek in de periode vanaf april tot juli.

Â

Hoe groot is het besmettingsrisico?

Op dit moment loopt u vrijwel geen risico. Het is niet nodig om buitenactiviteiten te beperken. Op de overzichtskaart met besmette bedrijven kunt u zien waar u een eventueel verhoogd risico op besmetting met Q-koorts loopt. De GGD adviseert voor de zekerheid om niet zonder reden een bezoek te brengen aan een geiten of schapenboerderij. Door de huidige drastische maatregelen is de verwachting dat in 2010 veel minder mensen ziek worden door Q-koorts. Helaas zal Q-koorts nooit helemaal verdwijnen, omdat het bij vele diersoorten en ook in het milieu voorkomt.

Â

Klachten

De meeste mensen met Q-koorts hebben geen klachten of een mild griepachtig ziektebeeld. Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal acuut met heftige hoofdpijn en hoge koorts. Andere klachten zijn: koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, een longontsteking met een droge hoest en pijn op de borst. In zeldzame gevallen kan chronische Q-koorts ontstaan. Mensen met klachten moeten contact opnemen met hun huisarts. Vooral zwangere vrouwen, mensen met met een hartklepaandoening en mensen met een afweerstoornis moeten extra alert zijn op klachten.

Â

Vragen of meer informatie?

Raadpleeg de meest gestelde vragen en meest actuele informatie over Q-koorts op www.rivm.nl/cib of op www.postbus51.nl. Deze informatie is ook te vinden op www.ggdrivierenland.nl. Voor aanvullende vagen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met GGD Rivierenland, afdeling infectieziektebestrijding, telefoonnummer (0344) 69 87 00. Meer informatie over maatregelen in de dierensector vindt u op www.minlnv.nl.