Nederlandse Zorgautoriteit


Regeling bevordert uitwisseling patiënt- en wachtlijstgegevens

Publicatiedatum: 22-12-2009

Marktmeester verbetert toegang elektronische netwerken

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een regeling vastgesteld die belemmeringen bij de uitwisseling van patiëntgegevens en informatie over wachtlijsten wegneemt. Ook zijn procedures vastgesteld die bepalen wie onder welke voorwaarden toegang hebben tot die gegevens. De regeling bevordert concurrentie en transparantie, en voorkomt dat zorgaanbieders elkaar de toegang kunnen belemmeren. Uitgangspunt van de NZa is dat de privacy van de patiënt en de beveiliging van de netwerken geborgd is.

Een goede werking van elektronische patiëntsystemen is belangrijk voor de patiëntveiligheid omdat het medici inzage geeft in de voorgeschiedenis van een patiënt en bijvoorbeeld zaken als medicijnallergie. De regeling bevordert de uitwisseling van medicatiegegevens, uitslagen van laboratoria zoals bloedtesten en receptverkeer.

Aanleiding van de regeling zijn klachten en signalen van zorgaanbieders over geweigerde toegang. Het betreft onder meer klachten van apothekers die beperkte toegang hebben tot OZIS, het systeem waarmee apothekers patiëntgegevens en medicatiegegevens van patiënten kunnen opvragen die niet bekend zijn bij de eigen apotheek. Ook ziekenhuizen, huisartsen en zelfstandige behandelcentra hebben klachten ingediend. Met de regeling wil de NZa voorkomen dat zorgaanbieders elkaar kunnen uitsluiten van deelname om zo de toegang tot de markt te belemmeren. Medici die daartoe bevoegd zijn en voor wie de gegevens relevant zijn krijgen betere toegang tot die informatie. Ook gegevens over wachttijden bij instellingen worden beter toegankelijk.

Bij het opstellen van de regeling heeft de NZa zorgvuldig gekeken naar de voorwaarden voor privacy en de beveiligingsvoorwaarden voor de systemen. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens is daarbij betrokken. Er zijn procedurevoorschriften opgenomen zodat duidelijk is wie onder welke voorwaarden toegang krijgt.

Bijlage:



Zie het origineel

* Regeling elektronische netwerken m.b.t. zorg