Ontwikkelingsorganisaties in Uruzgan en verlenging militaire missie

22/12/2009 10:58

Save The Children Nederland

Nederlandse hulporganisaties in Uruzgan en het politieke debat over verlenging van de militaire missie.

Het Dutch Consortium for Uruzgan (DCU) is het samenwerkingsverband tussen Cordaid, Healthnet/TPO, Save the Children, ZOA Vluchtelingenzorg en het Dutch Committee for Afghanistan - Veterinary Programme.

In de politieke discussie van het moment en in de media lijkt soms verwarring te bestaan over de rol van ontwikkelingsorganisaties in Uruzgan. Nu gesproken wordt over verlenging van de militaire missie wordt ook het aandeel van 'Development', naast 'Defense' en 'Diplomacy' een pijler van de zogenaamde 3D-benadering, onder de loep genomen. Binnen het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) werken ontwikkelingswerkers, die onder militaire bescherming hun werk doen. Zij moeten niet verward worden met de ontwikkelingswerkers van niet-gouvernementele organisaties.

Onze organisaties maken geen deel uit van de militaire missie in het gebied. Het op autonome wijze hulp kunnen verlenen is voor ons het belangrijkste criterium voor de beslissing om in het gebied werkzaam te zijn. Medewerkers van onze organisaties en van de door ons gesteunde lokale partnerorganisaties zijn nooit samen met militairen opgetreden en zullen dat ook in de toekomst niet doen. In Uruzgan zijn wij als ontwikkelingsorganisaties steeds in staat om eigen beslissingen te nemen en zelfstandig te handelen. Dat de veiligheid in het gebied een risico vormt en dat de positie van ontwikkelingswerkers kwetsbaar is, kunnen wij niet ontkennen. Dat is overigens op nog veel meer plekken waar wij werken het geval. Wij ontlenen onze speelruimte aan de inbedding van onze activiteiten in de lokale context. Wij werken slechts op verzoek en met participatie van de lokale bevolking. Onze collega's zijn Afghanen met grote kennis van en verbondenheid met de plaatselijke omstandigheden. Wij herkennen ons daarom niet in de door sommige politici geuite gedachte dat voortzetting van de militaire aanwezigheid nodig is om ontwikkelingsorganisaties hun werk te laten doen.

In Uruzgan hebben onze organisaties activiteiten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, capaciteitsopbouw, veterinaire zorg, waterbeheer en landbouwontwikkeling met als doel om in Uruzgan samen met de bevolking te werken aan de verbetering van de levensomstandigheden. Dit doen wij vanuit ons eigen mandaat en op basis van een jarenlange ervaring in Afghanistan. Alle vijf organisaties waren al actief in Afghanistan, lang voordat er sprake was van een Nederlandse militaire missie in het land. De activiteiten konden worden geïntensiveerd door een substantiële financiële bijdrage van de Nederlandse ambassade in Kabul. Het besluit om als consortium te streven naar het opschalen van activiteiten in Uruzgan is een beslissing geweest die wij zelf namen op grond van eigen afwegingen, waarbij de mogelijkheid om ons werk met en voor de bevolking uit te breiden bepalend is geweest. Onze keus is er één voor de bevolking in Uruzgan. Wij zullen er ook blijven ongeacht het besluit van de Nederlandse politiek over het al of niet voortzetten van de missie in Uruzgan. Want ontwikkeling en wederopbouw zijn in dit zeer arme, geïsoleerde en conflictueuze gebied heel hard nodig.

René Grotenhuis Ab Emmerzaal Willem van de Put

Directeur Cordaid Directeur DCA Directeur Healthnet/TPO

Holke Wierema Johan Mooij

Directeur Save the Children Directeur ZOA





http://www.savethechildren.nl