Gemeente Winterswijk


Raadsvergadering reclamebelasting vastgesteld

Winterswijk - Op 17 december heeft de raad van de gemeente Winterswijk onder meer vergaderd over het bestemmingsplan Ratum en de invoering van de reclamebelasting. Het was de laatste raadsvergadering van dit jaar. Hieronder worden de belangrijkste besluiten toegelicht.

Bestemmingsplanwijziging Geessinkweg 3
De Stichting Aardewerk heeft een verzoek ingediend om de bestemming 'Wonen' van het perceel Geessinkweg 3 om te zetten in de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden'. Dit om een praktijkschool voor duurzaamheid mogelijk te maken. Het college heeft de raad voorgesteld medewerking aan dit verzoek te verlenen. De raad heeft het bestemmingsplan unaniem vastgesteld. Een eerder amendement van het CDA om sloop en herbouw van de Schoppe toe te staan werd verworpen met 11 stemmen tegen en 6 voor (CDA, VVD en PW)

Bestemmingsplan Ratum
Gelders Landschap, De Woonplaats, Estinea en Siza Dorp Groep hebben een plan ingediend om Scholtegoed Hesselink aan de Hesselinkweg 2 te verbouwen tot een zorgvoorziening met dertien appartementen, een activiteitencentrum en 4 huurwoningen. Hiervoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er zijn vijf zienswijzen ingediend. Het college heeft de raad gevraagd om de ingediende zienswijzen ongegrond te verklaren en het bestemmingsplan Ratum, Hesselinkweg 2 met bijbehorende reactienota vast te stellen. De raad heeft het bestemmingsplan unaniem vastgesteld.

'Oude' gevallen algemeen overgangsrecht permanente bewoning recreatiewoningen Voor twintig recreatiewoningen is het gebruik ten behoeve van permanente bewoning in strijd met vigerende bestemmingsplannen. Deze recreatiewoningen vallen onder het overgangsrecht van de bestemmingsplannen 'Buitengebied-Oost' en 'Buitengebied-West'. Het college heeft de raad gevraagd het 'Beoordelingsschema permanente bewoning' vast te stellen, het gebruik van de recreatiewoningen die onder het overgangsrecht van de bestemmingsplannen 'Buitengebied-Oost' en 'Buitengebied-West' vallen te beoordelen conform het 'Beoordelingsschema permanente bewoning', voor het gebruik van recreatiewoningen die onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan 'Verblijfsrecreatieterreinen' vallen in het nieuwe bestemmingsplan persoonsgebonden overgangsrecht op te nemen en alle verleende persoonsgebonden gedoogbeschikkingen in het nieuwe bestemmingsplan om te zetten in een persoonsgebonden overgangsrecht. De raad heeft hiermee ingestemd met 15 stemmen voor en 2 stemmen tegen (VVD).

Verordening Reclamebelasting
ABH/City Vereniging Winterswijk heeft de gemeente verzocht een reclamebelasting voor het centrum van Winterswijk in te voeren ter financiering van een ondernemersfonds. Doel van het ondernemersfonds is het versterken en verbeteren van het centrum van Winterswijk. Door het invoeren van reclamebelasting worden de kosten verbonden aan het verbeteren en versterken van het centrum verdeeld over álle ondernemers in het centrumgebied. Via een raadgevend referendum onder alle ondernemers heeft de meerderheid aangegeven voor invoering van reclamebelasting te zijn. Alle ondernemers in het afgebakende gebied die een openbare aankondiging hebben, zullen met ingang van 1 januari 2010, ¤ 540,00 per jaar per winkelpand/object gaan betalen. Voor ondernemers die bij de ondernemersvereniging zijn aangesloten, wordt het lidmaatschapsgeld met dit bedrag verminderd. De raad heeft hoofdelijk gestemd over dit onderwerp. De 'Verordening Reclamebelasting Winterswijk Centrum 2010' is vastgesteld met 13 stemmen voor en 4 stemmen tegen.

Belastingverordeningen 2010
Het college stelt de raad voor de volgende belastingverordeningen vast te stellen: a. Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2010 b. Verordening Forensenbelasting 2010
c. Legesverordening 2010, inclusief tarieventabel
d. Verordening Marktgeld 2010
e. Verordening Onroerendezaakbelastingen 2010
f. Verordening Precariobelasting 2010, inclusief tarieventabel g. Verordening Reinigingsheffingen 2010, inclusief tarieventabel h. Verordening Rioolheffing 2010
i. Verordening Toeristenbelasting 2010
De verordeningen At/m D en F t/m I zijn unaniem vastgesteld door de raad. De VVD stemde tegen de verordening Onroerendezaakbelasting. Deze verordening is uiteindelijk aangenomen met 15 stemmen voor en 2 stemmen tegen.

Meer informatie?
Het verslag van de raadsvergadering vindt u eind januari op de website onder politiek>raad>vergaderingen>17 december.