Politie Flevoland

Overvallers gepakt na snelle actie 1-1-2 beller: vier arrestaties

Lidl-filiaal in twee jaar tijd vijf keer overvallen

Almere, 22-12-2009 o Alert en doortastend optreden van een voorbijganger leidde maandagmiddag, na een gewapende overval op een Lidl filiaal, tot de arrestatie van vier vermoedelijke overvallers. De voorbijganger, die de situatie niet vertrouwde, twijfelde geen seconde en belde direct 1-1-2 alarm. Door snel te bellen én het op veilige afstand volgen van de vermoedelijke verdachten, werden kort na de overval vier mannen gearresteerd. Bij één van de verdachten werd een vuurwapen aangetroffen. Het Lidl-filiaal aan het Saffraanplein is in twee jaar tijd vijf keer overvallen.

Even na 16.00 uur vertrouwde een voorbijganger de situatie rond de supermarkt niet en belde direct met 1-1-2 alarm. De regionale meldkamer dirigeerde direct meerdere politie-eenheden naar de Kruidenwijk en de Lidl. Terwijl de beller op veilige afstand de inmiddels gevluchte verdachten volgde, gaf deze een goed signalement, positie en vluchtrichting door.

Politieagenten spoorden kort na de overval twee verdachten op en arresteerde hen in de omgeving van de supermarkt in de Kruidenwijk. Een andere politie-eenheid traceerde een derde verdachte en hield deze aan op basis van een goed signalement en de vluchtrichting. In de omgeving van het Busplein werd vervolgens een vierde verdachte aangehouden. Ook deze man kon worden aangehouden op basis van een goed doorgegeven signalement. Bij de arrestatie van de verdachten werd onder andere een vuurwapen en diverse goederen die verband houden met de overval aangetroffen. Alle voorwerpen zijn in beslag genomen en voor onderzoek veilig gesteld. De vermoedelijke overvallers zijn ingesloten en in verzekering gesteld. Het gaat om drie Almeerders, twee mannen van 19 en een man van 29 jaar en een 18-jarige inwoner van Lelystad.

Getuigenoproep: klanten die bij of vlakbij de kassas stonden

Op het moment van de overval was het druk in het Lidl-filiaal. Bij de kassas stonden meerdere klanten en ook in de winkel was er veel volk. Het overvallenteam is specifiek op zoek naar getuigen die ten tijde van de overval bij of in de nabijheid van de kassas stonden. Zij worden dringend verzocht om zich te melden bij het Overvallenteam District Zuid via:0 9 0 0 8 8 4 4

Het overvallenteam District Zuid heeft sinds de start van het overvallenoffensief 2008-2009 met succes 36 verdachten aangehouden. Sinds januari 2009 vonden er 51 gewapende overvallen plaats in District Zuid. In 2008 werden meer dan 80 overvallen in District Zuid gepleegd.

Liever twee keer voor niets dan één keer te laat...

Politie Flevoland heeft de surveillance op en rond winkels tijdens de donkere dagen evenals voorgaande jaren flink opgeschroefd. Behalve dat hiermee de pakkans wordt vergroot van mensen die minder goede bedoelingen hebben, is het ook een duidelijk signaal naar de ondernemers dat ze er niet alleen voor staan. Wijkagenten hebben in 2009 wekelijks contact met de supermarkten in Almere. De aankomende weken zullen de wijkagenten en politiemensen uit de Toezichtdiensten ook andere winkels en ondernemingen zoals de avondwinkels, snackbars, videotheken en benzinestations bezoeken. Veel winkeliers hebben de (overval) preventieadviezen al opgevolgd en zijn hierdoor beter voorbereid op criminaliteit. Politieagenten in uniform en in burger zijn alle dagen en koopavonden aanwezig in en rond de winkels. Burgers die verdachte situaties zien wordt onveranderd gevraagd om dit zo snel mogelijk door te geven. Bij misdaad op heterdaad of het sterke vermoeden dat er een overval gaat plaats vinden bel dan direct 1-1-2 alarm. Politie Flevoland komt liever twee keer voor niets dan één keer te laat...