Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

nieuwigheden

Anti-crisismaatregelen : nieuwigheden


* Verlenging van de anti-crisismaatregelen (tot 30 juni 2010)
* Crisispremie

De Kamer* heeft op donderdag 18 december 2009 het ontwerp van wet houdende diverse bepalingen aangenomen. Dit ontwerp bevat volgende maatregelen :

Verlenging van de anti-crisismaatregelen (tot 30 juni 2010)

De anti-crisismaatregelen worden verlengd tot 30 juni 2010 mits enkele aanpassingen.

* Om te genieten van de anti-crisismaatregelen dient de onderneming erkend te worden als onderneming in moeilijkheden. Vanaf 1 januari 2010 worden de criteria om deze erkenning te bekomen aangepast. Zo wordt een onderneming die een daling kent van 15 % ( voorheen 20% ) van de omzet of van de bestellingen of van de productie ten opzichte van het overeenstemmende trimester van 2008; beschouwd als een onderneming in moeilijkheden.

* In geval van schorsing van de arbeidsovereenkomst van de bedienden, is de werkgever ertoe gehouden om aan deze bedienden voor elke niet gewerkte dag een supplement te betalen bovenop de crisisuitkeringen . Dit supplement moet minstens gelijkwaardig zijn aan het supplement toegekend aan de arbeiders van dezelfde werkgever die tijdelijk werkloos zijn wegens gebrek aan werk. Indien er geen arbeiders zijn tewerkgesteld in de onderneming, dan dient dit supplement minstens gelijkwaardig te zijn aan het supplement zoals bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het paritair comité waaronder de werkgever zou ressorteren indien hij arbeiders zou tewerkstellen. Wanneer geen supplement is vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst wordt het supplement bepaald op minimum 5 ⬠per dag waarop niet wordt gewerkt. Mogelijke afwijkingen op het minimumbedrag van 5 ⬠:


+ Een onderneming zonder syndicale delegatie heeft daartoe een akkoord gesloten met al haar werknemers en de onderneming toont aan dat er overleg is geweest met al haar werknemers. De aanvraag tot afwijking wordt toegestaan door de Commissie Ondernemingsplannen.


+ Voor ondernemingen met of zonder syndicale delegatie kan de Commissie Ondernemingsplannen een afwijking toestaan indien zij dit verantwoord acht. Deze beslissing moet bij unanimiteit genomen worden .

Procedure tot verlenging


* Voor ondernemingen die op 31 december 2009 gebonden zijn door een ondernemingsplan dat werd goedgekeurd door de Commissie Ondernemingsplannen en waarvan de geldigheidsduur verstrijkt in de loop van 2010 , wordt de duurtijd van hun plan automatisch verlengd tot de einddatum vermeld in hun plan en uiterlijk tot 30 juni 2010.
Deze ondernemingen zullen hiervan in kennis gesteld worden door de Directeur-generaal van de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

* Ondernemingen die op 31 december 2009 gebonden zijn door een ondernemingsplan dat werd goedgekeurd door de Commissie Ondernemingsplannen en waarvan de geldigheidsduur verstrijkt op 31 december 2009 ; kunnen verlenging van hun plan aanvragen via een aangetekende brief gericht aan de Directeur- generaal de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. In deze aanvraag dienen de ondernemingen de gewenste einddatum van het ondernemingsplan te vermelden.

Crisispremie

(Deze maatregel is enkel van toepassing op werknemers en hun werkgevers die onder de toepassing van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités)

Elke werkman waarvan de arbeidsovereenkomst door de werkgever zal worden beëindigd, met of zonder naleving van een opzeggingstermijn, heeft recht op een premie van 1.666 euro, tenzij in geval van een beëindiging :

* omwille van dringende reden,

* tijdens de proefperiode,

* met het oog op pensionering,

* met het oog op brugpensioen,

* in het kader van een herstructurering zo de werkman zich kan inschrijven in de tewerkstellingscel overeenkomstig artikel 34 van de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact.

De werkgever moet erover waken de beëindiging met of zonder opzegging ter kennis te brengen bij een ter post aangetekende brief of bij gerechtsdeurwaardersexploot ( => vormvereiste uitgebreid tot verbreking met compenserende opzeggingsvergoeding). Deze werkgever zal slechts gehouden zijn tot betaling van een gedeelte van deze premie gelijk aan 555 euro en de RVA neemt de resterende 1.111 euro voor zijn rekening.

De werkgever die daarentegen verzuimt om de verbreking ter kennis te brengen bij een ter post aangetekende brief of bij gerechtsdeurwaardersexploot, zal gehouden zijn tot de betaling van het volledige bedrag van de premie, zijnde 1.666 euro.Â

De werkgever wordt evenwel vrijgesteld van de hierboven vermelde premie of een gedeelte ervan indien:

* ten aanzien van de werkman in 2010 een maatregel van collectieve vermindering (Tijdelijke aanpassing van de arbeidsduur) of crisis-tijdskrediet (titel 1 of titel 2, hoofdstuk 2 van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis) werd toegepast ; OF

* de uitvoering van de arbeidsovereenkomst in 2010 werd geschorst in toepassing van artikel 51 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten gedurende een aantal dagen, in functie van zijn arbeidsregeling, gelijk aan vier weken zo de werkman minder dan twintig jaar anciënniteit telt in de onderneming op het ogenblik van de kennisgeving van zijn opzeg en aan acht weken zo de werkman ten minste twintig jaar anciënniteit telt in de onderneming op het ogenblik van de kennisgeving van zijn opzeg.

In deze twee hypotheses neemt de RVA de betaling van de volledige premie op zich.

Bovendien zal de Koning later de toekenningsvoorwaarden bepalen voor een afwijking op de betaling van deze premie voor ondernemingen die minder dan 10 werknemers tewerkstellen en die in economische moeilijkheden verkeren.

Deze maatregel is slechts van toepassing op beëindigingen van arbeidsovereenkomsten betekend tussen 1 januari 2010 en 30 juni 2010.


* Deze tekst is nog niet definitief aangezien er nog evocatie door de Senaat mogelijk is.

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -