Gemeente Valkenswaard

geheimhouding persoonsgegevens

Verzoek om geheimhouding persoonsgegevens

De gemeente kan uw persoonsgegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) soms aan derden verstrekken. Als u hiermee niet akkoord gaat, kunt u een verzoek indienen om uw gegevens niet aan deze derden te verstrekken.

Bij derden kunt u denken aan instellingen en voorzieningen voor onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, woningbouwcoörporaties, ziekenhuizen, buitenlandse overheden ter uitvoering van hun taak, natuurlijke personen ten behoeve van een persoonlijk niet commercieel belang zoals stamboomonderzoek enz.

Uitzondering
Geheimhouding is niet mogelijk bij de zogenaamde bijzondere derden zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen, verzekeraars die belast zijn met de uitvoering van pensioenregelingen, spaarfondsen, kredietinstellingen en beleggingsinstellingen. Bij deze 'bijzondere derden' is de gemeente verplicht de gevraagde gegevens te verstrekken.

Geheimhouding is ook niet mogelijk als de gegevens worden gevraagd ten behoeve van een gerechtelijke kwestie. Het gemeentebestuur zal in voorkomende gevallen echter altijd om uw zienswijze vragen, voordat wordt besloten tot verstrekking van gegevens over te gaan. Tegen een besluit tot verstrekking staat beroep open bij de rechtbank.

Recht op geheimhouding van gegevens
U kunt een verzoek tot geheimhouding schriftelijk indienen bij het Klantcontactcentrum. Realiseer u wel dat geheimhouding in sommige situaties ook ongewenste gevolgen kan hebben. U bent dan niet te achterhalen door 'bonafide' personen. U kunt hierbij denken aan een te organiseren reünie etc.

Voor meer informatie over geheimhouding van persoonsgegevens in de GBA of over de GBA in het algemeen kunt u terecht bij het Klantcontactcentrum telefoonnummer 040-2083444. Ook kunt u het formulier geheimhouding downloaden op onze website (productencatalogus > g > geheimhouding persoonsgegevens).