FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Rabobank-werknemers moeten broekriem aanhalen

Vandaag werd duidelijk dat de werknemers van Rabobank volgens hun directie de crisis door kunnen met een loonsverhoging van nul procent. De eerste cao-ronde tussen werkgever en FNV Bondgenoten is volgens de vakbond met een kater geëindigd.

Ralph Smeets, bestuurder FNV Bondgenoten: "Ik ben teleurgesteld over de houding van de Rabobank. Naar klanten en leden toont de bank haar sociale gezicht, maar de werknemers krijgen een nullijn in het vooruitzicht gesteld. Die moeten de komende maanden de broekriem aanhalen."

Dat de economische crisis voor de bankensector grote gevolgen heeft gehad staat volgens FNV Bondgenoten buiten kijf. Rabobank heeft echter in het eerste half jaar 1,3 miljard euro winst gemaakt. Daar bovenop is het aantal klanten explosief toegenomen. Smeets: "Het lijkt mij dat koopkrachtbehoud voor de werknemers het minste is wat de bank kan bieden. Dat is nog altijd meer dan nul."

In de nieuwe cao die vanaf 1 februari 2010 ingaat wil de vakbond ook extra afspraken maken over slimmer werken. "Uitgangspunt hierbij moet zijn het werkaanbod en de zeggenschap voor werknemers over de werktijden en locatie", aldus Smeets. Om in te spelen op de continu veranderende (arbeids)markt dienen de EVC-procedures op zowel MBO- als HBO-niveau te worden voortgezet.

De bond wil ook dat de positie van de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt verbeterd. Bijvoorbeeld door een vaste medewerker aan te stellen als een arbeidsplaats negen maanden door een flexkracht is bezet. Een dergelijke structurele vacature moet volgens FNV Bondgenoten worden vervuld door een vaste kracht.

De nieuwe cao bij Rabobank geldt voor circa 40.000 mensen.

Op donderdag 7 januari 2010 staat het volgende gesprek tussen FNV Bondgenoten en Rabobank gepland.