Forum


Diversiteit ook in recessietijden op de agenda

Trendmeter 2009: Werkgevers over Nieuwe Nederlanders als werknemers

Het aantal bedrijven in het middenbedrijf (20-500 werknemers) met Nieuwe Nederlanders in dienst, is opnieuw gestegen. Sinds 2006 doet FORUM onderzoek naar de houding, mening en gedrag van werkgevers in het middenbedrijf over Nieuwe Nederlanders op de arbeidsmarkt. Dit onderzoek heeft de afgelopen jaren aangetoond dat werkgevers in de loop van de jaren steeds beter in staat zijn geweest om Nieuwe Nederlanders aan te trekken. En dat Nieuwe Nederlanders hebben aangetoond dat zij niet onder doen voor autochtone collega´s. Lag in het verleden de nadruk op het aanzetten van werkgevers tot het aannemen van Nieuwe Nederlanders, voor de nabije toekomst zal het behoud en uitbreiding van het aantal Nieuwe Nederlanders binnen het bedrijf steeds belangrijker worden.

De belangrijkste resultaten uit de Trendmeter 2009 op een rij:


* Het aantal bedrijven in het middenbedrijf (20-500 werknemers) met Nieuwe Nederlanders in dienst is opnieuw gestegen; in 2009 heeft 80% van deze bedrijven één of meer Nieuwe Nederlanders in dienst. In 2008 was dit nog 75% en in 2007 61%.


* Kleine bedrijven (20 tot 50 medewerkers) hebben hun achterstand wat betreft diversiteit vrijwel geheel ingelopen. Zo heeft inmiddels driekwart van deze bedrijven nu ook Nieuwe Nederlanders in dienst, ten opzichte van 68% in 2007 en 38% in 2006.


* Daarnaast is het interne draagvlak voor diversiteit bij kleine bedrijven toegenomen.


* Hoewel het aantal bedrijven met Nieuwe Nederlanders in dienst is toegenomen, is het gemiddelde aantal nieuw aangenomen Nieuwe Nederlanders gedaald ten opzichte van 2008. Gemiddeld 4,5 dit jaar tegenover 5,7 vorig jaar.


* De recessie eist zijn tol onder allochtone medewerkers; het aantal allochtone medewerkers dat is ontslagen vanwege tegenvallende bedrijfsresultaten is gestegen van 4% naar 24%.


* De economische recessie is geen reden om streven naar diversiteit overboord te gooien. 75% van de werkgevers zegt diversiteit ook na te streven ten in tijden van recessie.