TenneT


Een net op de Noordzee

22-12-2009 De minister van Economische Zaken heeft in juni 2009 het rapport Net op Zee naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit rapport geeft zij antwoord op de Motie Samsom waarin werd verzocht de landelijke netbeheerder verantwoordelijk te maken voor het offshore aansluiten van windparken op zee.

Definitieve besluitvorming vereist echter nadere uitwerking van alternatieve systematiek voor de doorberekening van kosten van het net op zee naar producenten, netbeheerders en afnemers; deze besluitvorming is voorzien in 2010. Wel heeft de minister TenneT gevraagd voorbereidende werkzaamheden te starten om de ambitie voor 2020, 600 MW offshore wind, open te houden. In dat kader is TenneT gestart met de planologische voorbereidingen voor de aanlanding van offshore windvermogen in Borssele en IJmuiden. Ook de uitwerking van technische specificaties van de offshore installaties en kabeltracé's is gestart.

TenneT's voorziene verantwoordelijkheid voor aanleg en beheer van het net op zee geldt voor de derde fase offshore windparken. In de tweede fase - de nu lopende tender voor 950 MW offshore wind - geldt dat de parkontwikkelaar de aansluiting op het transportnet onshore met TenneT uitwerkt in een aansluitovereenkomst. Hierbij wordt het standaard beleid 'First come, first served' gehanteerd. Inmiddels vorderen de gesprekken met partijen voor fase 2 gestaag; uw relatiemanager is hierin uw contactpersoon binnen TenneT.