Gemeente Hilvarenbeek


Hilvarenbeek bereidt zich voor op financieel zwaar weer

College heeft inventarisatie van mogelijke dekkingsmiddelen afgerond Vanwege bezuinigingsmaatregelen van het rijk worden gemeenten de komende jaren geconfronteerd met erg ongunstige financiële vooruitzichten. Wanneer de verwachtingen uitkomen, zullen de inkomsten van de gemeente Hilvarenbeek teruglopen met circa ⬠2 miljoen. Het gemeentebestuur neemt deze signalen serieus en bereidt zich voor op âfinancieel zwaar weerâ. In opdracht van de gemeenteraad is een inventarisatie en analyse gemaakt van de mogelijkheden om de wegvallende inkomsten op te vangen
De resultaten hiervan zijn op 22 december 2009 vastgesteld en worden aangeboden aan de gemeenteraad.

De financiële vooruitzichten voor gemeenten zijn erg ongunstig. De belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten - de algemene uitkering uit het gemeentefonds - wordt voor de komende jaren bevroren. Recente berichten spreken zelfs van een aanvullende korting die kan oplopen tot circa ⬠3 miljard. Voor de gemeente Hilvarenbeek zou dat betekenen dat de inkomsten teruglopen met circa ⬠2 miljoen. Naar aanleiding van deze signalen heeft de gemeenteraad het college op 22 oktober 2009 opdracht gegeven mogelijke dekkingsmaatregelen te inventariseren en te analyseren en hierover uiterlijk op 31 december 2009 te rapporteren.
Tevens besloot de raad vanuit zijn midden een commissie in te stellen die het college adviseert over deze inventarisatie en analyse. Het college is samen met de ambtelijke organisatie voortvarend aan de slag gegaan met deze opdracht en erin geslaagd om in heel korte tijd de inventarisatie en analyse af te ronden. De operatie kreeg de naam SaVE: Samen Voor Evenwicht.
Het resultaat is een rapportage waarin alle mogelijkheden waarop maatregelen te nemen zijn, in beeld zijn gebracht. Voorstellen worden er in dit stadium nog niet gedaan; evenmin heeft het college al een standpunt ingenomen.
Het is dus geen afgerond pakket van maatregelen, maar een belangrijke leidraad voor het vervolgtraject waarin de gemeenteraad keuzes zal moeten maken om de wegvallende inkomsten op te vangen zodat de begroting financieel in evenwicht komt en blijft. De rapportage is op 16 december 2009 besproken met de commissie van advies en op 22 december 2009 vastgesteld door het college.