Provincie Overijssel

Schonere Dinkel, meer fietspaden en duurzame woningbouw

De gemeente Losser en de provincie Overijssel willen een bergbezinkbassin bouwen om de riooloverstorten in Losser aan te pakken en de waterkwaliteit van de Dinkel te verbeteren.

De kosten daarvan, in totaal EUR 1,2 miljoen, worden gedeeld met waterschap Regge en Dinkel. Provincie en gemeente dragen samen EUR 600.000,- bij uit de opbrengsten van de verkoop van de aandelen Essent. Verder investeren ze samen EUR 1,7 miljoen in de aanleg van nieuwe fietspaden in het Nationaal Landschap Noordoost Twente. Dat staat in een overeenkomst die Burgemeester en Wethouders van de gemeente Losser en Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben bekrachtigd. De afspraken worden nog voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten.

Provincie en gemeente richten hun beleid tot 2020 op 13.000 extra woningen in het gebied van de Regio Twente. Voor de gemeente Losser betekent dat een toename van circa 330 woningen van 1 januari 2010 tot
1 januari 2015. Daarin zijn eventuele woningen in recreatiepark Luttermolenveld niet meegenomen, want daarover maken provincie en gemeente een afzonderlijke afspraak.

In het woningbouwprogramma dat gemeente en provincie hebben bekrachtigd willen beide partijen dat minstens 50% van de sociale huurwoningen op 1 januari 2015 het energielabel B heeft. De gemeente zal de woningcorporatie aansporen deze woningen zodanig te renoveren. Ook heeft de gemeente een loket voor energie en duurzaamheid ingericht en gaat ze na of er een pilotproject voor een energieleverende woning kan komen.

Commissaris van de Koningin Geert Jansen: "De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan het een goed woon- werk- en leefklimaat."

Burgemeester Jan Westendorp: "De investeringen worden gezamenlijk gedaan en daardoor kunnen we zaken beter en versneld uitvoeren. Met de resultaten kunnen onze inwoners hun voordeel doen. Het gaat om de leefbaarheid van onze mooie gemeente en van de provincie."

Overijssel en gemeente investeren extra
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. De Overijsselse gemeenten hebben hun Essent-aandelen verkocht, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop direct in de grond moet kunnen.