Studenten slachtoffer van valse e-mail IB-Groep

22/12/2009 14:18

Kamernet.nl

Den Haag, 22 december 2009 - Onlangs was er sprake van een phishingaanval, specifiek gericht op studenten. Zij ontvingen een e-mail, die afkomstig leek te zijn van de IB-Groep. Hierin werd gevraagd onder andere DigiD-gegevens in te vullen op een - zo blijkt - valse website. Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat vele studenten hier helaas het slachtoffer van zijn geworden.

De studenten ontvingen een e-mail, met als afzender de IB-Groep, waarin zij werden verzocht hun adresgegevens en DigiD-inloggegevens opnieuw in te vullen. Dit zou nodig zijn wegens de fusie met CFI en naamsverandering naar Dienst Uitvoering Onderwijs ofwel DUO, welke per 1 januari 2010 ingaat. Het bleek hier om een phishingaanval te gaan. De IB-Groep meldde dat zij nooit om inloggegevens zal vragen.

Kamernet.nl heeft na de kennisname van dit bericht een onderzoek gehouden onder haar leden, om te achterhalen of zij slachtoffer zijn geworden van deze aanval. In totaal hebben 732 studenten deelgenomen aan dit onderzoek.

Tenminste vierentwintig procent van de studenten heeft de betreffende e-mail ontvangen, waarvan zeker één derde - tot hun grote spijt - is ingegaan op het verzoek. Zij hebben hun gegevens achtergelaten op de valse website en zijn zo slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. De overige studenten die de e-mail ontvingen vertrouwden het niet en zijn daarom niet ingegaan op het verzoek.

Zeven procent van de studenten is geen slachtoffer geworden van deze aanval, maar wel van eerdere internetfraude. Daarentegen is negenenzestig procent nog nooit slachtoffer geweest van cybercriminaliteit.

Phishing is een van de vele vormen van cybercriminaliteit. Per e-mail wordt er onder valse voorwendselen gevraagd om bepaalde gegevens achter te laten op een website, een kopie van de echte website. Wanneer men nietsvermoedend gegevens achter laat zoals inloggegevens, creditcardnummers en pincodes, krijgt de cybercrimineel al deze gegevens tot zijn beschikking.

Over Kamernet.nl

Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders, om meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:

Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 500.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 6.500 kamers aangeboden op de site. In 2008 werd http://www.kamernet.nl meer dan 8,8 miljoen keer bezocht door bijna 2,5 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (http://www.directwonen.nl).

Blog:

Van de grootste studentensteden van Nederland zijn op http://blog.kamernet.nl marktrapporten en alle pollresultaten aanwezig.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kamernet.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,