Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Afscheid Wil Codrington

22 december 2009

Op vrijdag 18 december beëindigde Wil Codrington haar periode als dagelijks bestuurder van stadsdeel Centrum. Zij gaat werken in Suriname als adviseur voor het onderwijs.

Het afscheid van Wil Codrington komt drie maanden voor het einde van de termijn. Zij was van plan om na deze bestuursperiode vrijwilligerswerk te gaan doen in een Afrikaans land, maar toen werd zij in Suriname gevraagd voor een functie waar ze `gewoon geen nee op kon zeggen'. En dus gaat Wil Codrington terug naar haar geboorteland Suriname, alwaar zij per februari 2010 adviseur wordt voor het onderwijs.

Veel bereikt

In de afgelopen jaren heeft zij als dagelijks bestuurder en wethouder veel bereikt voor bewoners, bezoekers en bedrijven van stadsdeel Centrum. Haar motto is dan ook: iedereen hoort erbij, en iedereen moet mee kunnen doen. Of het nu gaat om sporten, welzijn, cultuur of onderwijs. Wil Codrington had een uitgebreide portefeuille: onderwijs, welzijn, sport, Wet maatschappelijke ondersteuning, diversiteit, coördinatie Leidsebuurt, creatieve economie, cultuur en milieu. Ook was zij portefeuillehouder financiën; het goede nieuws is dat zij ondanks de huidige crisis en financiële situatie van Amsterdam in stadsdeel Centrum niettemin een gezonde financiële situatie achterlaat voor het volgende bestuur.

Een mooi midden

Wil kijkt terug op een aardig succesvol wethouderschap in stadsdeel Centrum: "Het centrum van Amsterdam blijft natuurlijk het drukste punt van Nederland, met zoveel wensen van zoveel mensen. Het is de kunst om daar een mooi midden in te vinden. Het burgerinitiatief voor de 14e Montessorischool De Jordaan ging uiteindelijk in goede harmonie; in maar liefst vier buurten is een loket Zorg en Samenleven ingericht waar mensen terecht kunnen als zij zorg nodig hebben en voor vragen over cursussen of voorzieningen. Mantelzorgers en vrijwilligers hebben mijn steun steeds gekregen, dat zijn immers echt de stille krachten in de samenleving. Ik ben blij dat we in het stadsdeel nu ook jaarlijks een Vrijwilliger van het jaar kennen, momenteel is dat een 27-jarige binnenstadsbewoner. Er is een sportaanbod voor jong en oud, voor zowel wie lenig is als lichamelijk beperkt. Er zijn speelruimtes voor kinderen: denk aan de speelboten bij het dichtbevolkte Westerdok. De Utrechtsestraat is een mooi voorbeeld van ondernemerschap en milieu: de straat is de Klimaatstraat van Amsterdam. Op diverse plaatsen in de stad zijn er broedplaatsen voor de creatieve sector gekomen. De Czaar Peterstraat is een voorbeeld van een buurt die levendig en gewild is geworden - een voorbeeld voor andere buurten."

Opvolger Loes de Jong

Ook haar spreekuren werden vaak bezocht door bewoners met vragen en direct deed zij er alles aan om te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden.

Maar niet alles laat Wil tevreden achter; het spijt haar zeer dat de bassisschool De Parel in de toekomst wordt gesloten en dat de welzijnstak van IJsterk twee jaar na de oprichting diverse organisatiefouten blijkt te hebben. Het verlies van banen van medewerkers van IJsterk en onrust in het buurthuiswerk gaat haar aan het hart.

Gelukkig heeft zij een prima opvolger gevonden in de persoon van Loes de Jong, die deze zware taken de komende tijd op zich gaat nemen. Loes de jong: "Ik was natuurlijk al twee jaar de politiek assistent van Wil, en daarvoor vier jaar raadslid voor GroenLinks in stadsdeel Centrum, dus voor mij zijn de onderwerpen bekend. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat de bewoners en bedrijven feitelijk niets zullen merken van deze overgang."

Loes de Jong. foto: Klaas Fopma

Loes de Jong
foto: Klaas Fopma

Geliefd

Op het afscheid van Wil Codrington kwamen veel mensen om haar te groeten; niet alleen collega's maar ook mensen van maatschappelijke organisaties, bewoners en bestuurders van andere stadsdelen. Burgemeester Job Cohen hield een warme toespraak en roemde Wil als bestuurder, maar zeker ook als warm persoon met een oprechte belangstelling voor anderen. Het is duidelijk dat stadsdeel Centrum met Wil een geliefd bestuurder in huis had.

---