Erasmus Universiteit Rotterdam

Nieuwe bronzen sculptuur van Desiderius Erasmus onthuld

Nieuw kunstwerk staat voor wijsheid en wetenschap

Op Campus Woudestein heeft emeritus rector magnificus Prof.dr. Steven Lamberts op donderdag 17 december 2009 een nieuwe bronzen sculptuur van Desiderius Erasmus onthuld. Het conceptuele kunstwerk genaamd `Desiderius Multplex ®' is gemaakt in opdracht van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het beeld bevindt zich in het Senaatsgebouw (A-gebouw). Op deze plaats spelen de ceremoniële activiteiten zich af, zoals promoties en examens. Desiderius Erasmus is in vijf hoogwaardige bronslegeringen verbeeld als een `gelaagde' persoonlijkheid. In de sculptuur zijn spreuken van Erasmus opgenomen en hij staat op een stapel boeken (ook van brons) die zijn titels dragen. Aan de realisatie en de begeleiding hebben ruim zestig professionals bijgedragen.

Het conceptuele kunstwerk draait om de verbeelding van Desiderius Erasmus (1466-1536) als een gelaagd persoon. Deze geestelijke, humanist en gezaghebbend denker drukte in zijn tijd al zijn stempel op geestelijke, maatschappelijke en kunstzinnige ontwikkelingen. Om Erasmus zo goed en authentiek mogelijk te kunnen weergeven, is studie gedaan naar schedelfoto's en portretten en klederdracht van Erasmus. De silhouetkenmerken die wereldwijd bekend zijn mochten in Desiderius Multiplex ® niet ontbreken, evenals het karakteristieke hoofddeksel en het grote boek in zijn handen zijn belangrijk.

Het beeld voor de Erasmus Universiteit Rotterdam dient als icoon van de wijsheid en wetenschap waarmee de examinandi en promovendi traditiegetrouw bij hun afzwaaien op de foto gaan.