Gemeente Enkhuizen

Raad stemt in met aanbeveling herbenoeming burgemeester

De gemeenteraad van Enkhuizen heeft op 17 december 2009 ingestemd met de positieve aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden om de burgemeester van Enkhuizen voor zes jaar te herbenoemen. De ambtstermijn van de burgemeester van Enkhuizen, de heer J.G.A. Baas, loopt op 15 mei 2010 af. Ruim voor die tijd moet de gemeenteraad een aanbeveling aan de minister van BZK opstellen voor de herbenoeming. Deze aanbeveling is opgesteld door een commissie uit de Raad. Op 8 oktober 2009 heeft de Raad deze commissie ingesteld. De vertrouwenscommissie bestond uit de volgende raadsleden: mevr. J.A. Kuijsten-Bouma (voorzitter), mevr. P.C.E. de Munnik-Blank en de heren van Oostende en van der Pluijm. Als adviseur trad op de heer Franx (wethouder). De commissie werd ondersteund door de raadsgriffier.

In de afgelopen jaren zijn met een zekere regelmaat voortgangsgesprekken gevoerd met een delegatie uit de raad en de burgemeester, waarbij deze delegatie steeds bestond uit dezelfde samenstelling, t.w. twee leden van de raad namens de coalitie en twee leden van de raad namens de oppositie, alsmede als adviseur een wethouder en de ambtelijke ondersteuning door de griffier. De vertrouwenscommissie heeft de verslagen van deze voortgangsgesprekken betrokken bij het opstellen van haar verslag.
Het concept-eindverslag van de vertrouwenscommissie is besproken met de burgemeester waarna vervolgens het eindverslag is opgesteld. Ook heeft de burgemeester zelf aangegeven hoe hij aankijkt tegen zijn functioneren.

Op grond van de conclusies van alle gesprekken heeft de commissie de Raad geadviseerd om de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden aan te bevelen de heer J.G.A. Baas te herbenoemen als burgemeester van Enkhuizen.