Ruim 32.500 ambtenaren stemmen voor werkzekerheid én koopkrachtbehoud

22/12/2009 14:43

ABVAKABO FNV

Ruim 32.500 ambtenaren hebben woensdag 16 december via een referendum gestemd voor werkzekerheid én koopkrachtbehoud. 96,6 procent van de ambtenaren wijst daarmee het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao gemeente af.

De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF legden leden en niet-leden vorige week in een referendum de vraag voor of zij in deze crisistijd genoegen nemen met werkzekerheid. Of vinden de ambtenaren dat de werkgever naast werkzekerheid ook koopkrachtbehoud moet bieden, zoals de vakbonden bepleiten?

Met ruim 32.500 stemmen hebben de ambtenaren massaal hun steun uitgesproken voor de opstelling van de bonden. Bijna 97 procent van de stemmers vindt dat de werkgever óók koopkrachtbehoud moeten bieden.

De enorme respons op het referendum, één op de vijf gemeenteambtenaren heeft gestemd, betekent dat de sector goed is geïnformeerd over het cao-conflict. Maar ook werkgevers zijn goed op de hoogte en de gemeenten Groningen, Heemstede en Zaltbommel hebben hun vertegenwoordigers aan de cao-tafel opgeroepen om weer met de bonden in gesprek te gaan.

Begin januari wordt de officiële uitslag aan de werkgevers overhandigd. De bonden vinden dat zij deze uitslag niet kunnen negeren en roepen hen op om de onderhandelingen te hervatten. Voor het geval dat de werkgevers het duidelijke signaal van de ambtenaren niet ter harte nemen, wordt op 11 januari een bijeenkomst georganiseerd met de Landelijke Advies Commissies (met daarin kaderleden van de bonden) om voorstellen te ontwikkelen voor vervolgactiviteiten.

"Eventuele vervolgacties worden wat mij betreft samen georganiseerd met de ambtenaren van de provincies en de waterschappen", zegt landelijk cao-onderhandelaar Ruud Kuin van ABVAKABO FNV. "Ook bij die overheden zitten de onderhandelingen op het gebied van koopkrachtbehoud muurvast. Als de werkgevers niet tot overleg bereid zijn, organiseren we begin februari een grote bijeenkomst voor zo'n zeshonderd kaderleden waar we besluiten willen nemen over acties."