Rijksvoorlichtingsdienst

Nieuwe accenten in aanpak polarisatie en radicalisering

Het kabinet legt volgend jaar nieuwe accenten in het bestrijden van polarisatie en radicalisering. Samen met gemeenten, scholen en andere instellingen versterkt het kabinet de aandacht voor effectieve projecten die tegenstellingen en spanningen in de samenleving verminderen.

Dat schrijft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) mede namens zes andere bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer bij de voortgangsrapportage 2009 en het operationeel actieplan 2010 over polarisatie en radicalisering. De nieuwe accenten liggen onder meer bij een genuanceerde benadering van het salafisme, meer aandacht voor ondersteuning van gemeenten bij de aanpak van rechtsradicalisering en nieuwe aandacht voor links-extremisme.

Genuanceerde benadering salafisme

In salafistische moskeeën wordt het propageren van jihadistisch gedachtengoed niet langer getolereerd. Personen die te maken hebben met moslim-extremisme of -terrorisme worden geweerd uit alle salafistische centra. Binnen de Nederlandse moslimgemeenschap is er toegenomen weerstand tegen radicale islamitische boodschappen. De overheid moet neutraal zijn in godsdienstzaken en volstaat met de vaststelling dat het salafisme een ultra-orthodoxe islamitische stroming is. Wel spreekt het kabinet zich uit tegen gedragingen die haaks staan op kernwaarden als vrijheid, gelijkheid, pluriformiteit en tolerantie. Tegen aantasting van de democratische rechtsstaat wordt zonder pardon opgetreden.

Rechtsradicalisering

Sommige gemeenten hebben te maken met rechts-activisme of rechts-extremisme. Dat zorgt vooral voor problemen met de openbare orde door rechts-extremistische vernielingen, vandalisme, overlast door hangjongeren, soms in combinatie met drank- en drugsoverlast. Volgens de AIVD gaat het hier vooral om een jeugd- of subcultuur, zonder door-radicalisering naar rechts-extremistische ideologieën.

Het kabinet ondersteunt de gemeenten die met deze problemen te maken hebben, vooral door het uitwisselen van ervaringen. Maatregelen die in de ene gemeente goed werken, kunnen ook in een andere gemeente effect hebben.

Links-extremistisch protest tegen asielbeleid

Het kabinet trekt de al bestaande landelijke aanpak van dierenrechtenextremisme door naar links-extremistisch protest tegen het Nederlandse asiel- en vreemdelingenbeleid. De acties zijn illegaal en intimiderend. Vernielingen, brandstichtingen, het openbaar maken van namen en zogenoemde 'home visits' zijn ernstige aantastingen van de democratie. Dergelijke acties worden strafrechtelijk door politie en justitie aangepakt, maar ook met bestuurlijke maatregelen.