Gemeente Pekela


Maatregelen jaarwisseling 2009/2010

Openstelling brengstation

Â

Binnenkort staat de jaarwisseling weer voor de deur. Zoals gebruikelijk zal ook deze jaarwisseling gepaard gaan met de nodige vreugdevuren.

Â

De gemeente Pekela wil de naam vreugdevuren graag voor iedereen laten gelden. Voorkomen moet worden dat vreugdevuren onacceptabele hinder of overlast voor anderen veroorzaken.

Â

Met name het verbranden van grof huishoudelijk afval zoals autobanden, kunststoffen koelkasten e.d. veroorzaken veel rookhinder hetgeen schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Om te voorkomen dat dergelijk grof huishoudelijk afval op de vreugdevuren zal worden gedeponeerd wordt het brengstation speciaal voor de jaarwisseling geopend.

Â

Het brengstation op Holland Marsh te Nieuwe Pekela zal op woensdag 30 december van 08.00 uur tot 16.00 uur en donderdag 31 december 2009 van 08.00 uur tot 12.00 uur geopend zijn. Het afval kan deze dagen gratis worden aangeleverd.

Â

Met deze actie hoopt de gemeente dat alleen schoon hout en kerstbomen op de brandstapel zullen worden gegooid. De gemeente, politie en brandweer zullen indien nodig handelend optreden als blijkt dat er andere materialen worden verbrand.

Â

Carbidschieten

Â

De Algemene Plaatselijke Verordening van Pekela geeft ook regels omtrent carbidschieten. In principe is het carbidschieten verboden binnen de gehele gemeente. Dit verbod geldt niet in de volgende gevallen:


* carbidschieten dat plaatsvindt op 31 december tussen 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daarop volgende jaar, waarbij gebruikt gemaakt wordt van bussen met een maximale inhoud van
1 liter, mits daarbij geen handelingen worden verricht of nagelaten waarvan degene die het carbidschieten verricht weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat daardoor gevaren kunnen optreden voor mens of milieu.


* carbidschieten dat plaatsvindt op 31 december tussen 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daaropvolgende jaar op een erf behorende bij een woning buiten de bebouwde kom, waarbij gebruik gemaakt wordt van bussen met een maximale inhoud van 60 liter mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:


1. er zijn maximaal 4 personen aanwezig die carbidschieten, waaronder een meerderjarige bewoner van de betreffende woning die ervoor zorgt dat deze voorwaarden worden nageleefd;


2. er worden geen handelingen verricht of nagelaten waarvan degene die het carbidschieten verricht weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat daarvoor gevaren kunnen optreden voor mens of milieu;


3. er worden in totaal niet meer dan twee bussen gebruikt;


4. naast de onder 1 genoemde personen is er geen publiek aanwezig anders dan de bewoners van de betreffende woning;


5. de afstand vanaf de plek waar het carbidschieten plaatsvindt tot gebouwen van derden bedraagt tenminste 100 meter;


6. Het vrijschootsveld bedraagt tenminste 75 meter; dit terrein is in eigendom van of wordt gehuurd of gepacht door een bewoner van de betreffende woning; hierin liggen geen openbare paden of wegen;


7. indien het carbidschieten plaatsvindt na zonsondergang dient het schietterrein goed te worden verlicht.

Â

De burgemeester kan ter voorkoming van gevaar, schade of overlast, of in het belang van de natuurbescherming, plaatsen in de gemeente aanwijzen waar het niet is toegestaan om carbid te schieten.

Tevens kan de burgemeester ontheffing verlenen van het verbod. Deze ontheffing dient te worden aangevraagd bij de gemeente. Aan een dergelijke ontheffing worden strenge veiligheidsvoorschriften verbonden en kan worden beperkt naar plaats en tijd.

Â

Bekendmaking vreugdevuren

Burgemeester en wethouders van de gemeente Pekela maken bekend dat de gemeente Pekela bereid is tot het gedogen van vreugdevuren op een aantal plaatsen in de gemeente, in het kader van de viering van oud en nieuw op 31 december 2009 en 1 januari 2010. De grootte van deze vreugdevuren mag zodanig zijn dat ze geen hinder veroorzaken voor omwonenden. Met het instellen van de vreugdevuren wordt in het kader van de veiligheid en milieu gestreefd naar minder brandstapels.

Â

Ter voorkoming van extra schade zal de gemeente op de volgende plaatsen middels het aanbrengen van zand voor de markering zorgen. Dit zijn hoek/brug Wildeplaats te boven Pekela, grasveld Harm Heijeslaan/J. Dijkhuislaan te Nieuwe Pekela, grasveld Seringenlaan/Meidoornlaan/Lindenlaan te Nieuwe Pekela, grasveld Hugo de Grootstraat nabij Finally te Oude Pekela en grasveld Spoetnikstraat te Oude Pekela.

Â

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Pekela telefoonnummer

(0597) 617555.

Â

Verbaliseringsbeleid politie in de gemeente Pekela tijdens oud en nieuw 2009 - 2010

Tijdens de komende jaarwisseling heeft de politie, samen met de gemeente Pekela, een aantal speerpunten benoemd. Dit betekent dat de politie hier extra aandacht aan zal besteden.

Â

De komende jaarwisseling zal er verscherpt op toe gekeken worden dat er geen huishoudelijk- en chemisch afval op de vreugdevuren wordt gegooid, zoals b.v. autobanden, plastics, koelkasten en soortgelijke afval. Hier zal streng de hand aan worden gehouden.

Het transactievoorstel van de politie bedraagt ⬠300,-- indien het afval verbrand wordt en bij het aanvoeren zal het transactievoorstel ⬠150,-- zijn.

De bedragen kunnen overigens nog hoger uitvallen indien het om grotere hoeveelheden afval gaat. Het transactievoorstel kan dan oplopen tot zelfs ⬠950,--.

Een ieder kan twee dagen voor Oud- en Nieuw het grofvuil kosteloos bij het brengstation in Nieuwe Pekela deponeren dus dat kan het probleem niet zijn.

Â

Verder zal de politie het absoluut niet tolereren dat de hulpverleners zoals gemeente-, brandweer- en ambulancepersoneel tijdens de jaarwisseling hun werk niet kunnen doen doordat zij gehinderd worden door ondermeer gooiend vuurwerk en dronken publiek. Hier zal streng tegen worden opgetreden.

Â

Â

Opruimen

Om het overlast zo min mogelijk te laten zijn zullen de vreugdevuren waar nodig nieuwjaarsmorgen worden opgeruimd.

Â