Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Oud-West

---

Autodelen in Oud-West

22 december 2009

Autodelen in Oud-West

Een gebruiksvriendelijk alternatief voor de eigen auto is een deelauto. Als u weinig kilometers rijdt of (milieu)bewuster wilt gaan rijden, dan kan autodelen voordeliger zijn dan een eigen auto. U betaalt namelijk alleen als u de auto gebruikt. De betaling van onderhoud, belasting en verzekering komen voor rekening van de exploitant. Verder is uit onderzoek gebleken dat voor elke deelauto ruim drie auto's minder rijden. Dit levert op termijn meer parkeerruimte op en het is beter voor het milieu.

De parkeerdruk in Oud-West wordt als een van de belangrijkste knelpunten ervaren. Ons stadsdeel telt ruim 31.000 inwoners, zo'n 19.000 woningen en beschikt in totaal over ongeveer 7.200 parkeerplaatsen. Daarom stelt het stadsdeel parkeerplaatsen beschikbaar voor autodelen. In Oud-West zijn de autodateplaatsen verspreid over het hele stadsdeel. De exploitainten zijn Greenwheels en ConnectCar. Op dit moment beschikt Oud-West over 61 autodateplekken. 39 hiervan zijn van Greenwheels en 22 van ConnectCar. Het Dagelijks Bestuur heeft in september 2008 besloten om nog eens 13 extra plaatsen aan Greenwheels beschikbaar te stellen.

Contactgegevens autodeelaanbieders Oud-West

Om gebruik te kunnen maken van een deelauto moet u een abonnement nemen. Neemt u hiervoor contact op met één van de organisaties of bezoek hun website:

Greenwheels, www.greenwheels.nl, telefoon (0900) 210 0100 (EUR0.05/pm) ConnectCar, www.connectcar.nl, telefoon (020) 311 9898

Spijtoptantenregeling - behoud van uw parkeervergunning

Wellicht is de stap groot om uw auto en daarmee uw vergunning op te geven. Daarom mag u autodelen twee jaar uitproberen met behoud van uw eigen parkeervergunning volgens de zogenaamde spijtoptantenregeling. Dit betekent dat als u uw auto verkoopt en uw vergunning opzegt, gedurende twee jaar geregistreerd blijft als rechthebbende op een parkeervergunning. U moet bij opzegging wel duidelijk maken dat u gebruik wenst te maken van de spijtoptantenregeling.

Als u gebruik maakt van deze regeling en besluit binnen twee jaar toch weer een auto te kopen en uw omstandigheden zijn verder niet gewijzigd, dan krijgt u een vergunning zonder eerst op een eventuele wachtlijst te staan. U dient echter wel aan te tonen dat u minimaal zes maanden abonnee bent geweest van een autodeelorganisatie.

Zie ook

Amsterdam stimuleert autodelen
Vereniging voor gedeeld autogebruik
Greenwheels
Connectcar

---