Erasmus Universiteit Rotterdam

Faculteit der Wijsbegeerte reikt twee prijzen uit

Dr. Reiss wint Internationale Onderzoeksprijs 2009 en dr. Van Leeuwenburgh de Nationale Relevantieprijs 2009

De Faculteit der Wijsbegeerte heeft het jaar afgesloten met het toekennen van ere-prijzen aan twee onderzoekers. De Nationale Relevantieprijs 2009 is voor dr. Bart Leeuwenburgh, de Internationale Onderzoeksprijs is voor dr. Julian Reiss. De jury bestond uit de Vaste Commissie voor Wetenschapsbeoefening van de Faculteit der Wijsbegeerte, onder voorzitterschap van dr. F.A. Muller.

Bart van Leeuwenburgh - Nationale Relevantieprijs 2009

Er waren voor de jury verschillende redenen om Leeuwenburgh deze prijs toe te kennen. In januari 2009 promoveerde Leeuwenburgh aan de Faculteit der Wijsbegeerte met zijn proefschrift Darwin in Domineesland; een reconstructie van de wijze waarop geleerde Nederlanders Darwins evolutietheorie beoordeelden. De handelseditie van zijn proefschrift, dat op de geboortedag van Charles Darwin verscheen (12 Februari 2009), was reeds binnen enkele dagen uitverkocht en is meteen het standaardwerk over de vroege Nederlandse Darwin-receptie geworden.

Volgens de jury is Leeuwenburgh er in de media is Bart in geslaagd op voortreffelijke wijze het ingewikkelde, 19de-eeuwse debat rond Darwin in begrijpelijk Nederlands voor het voetlicht te brengen. Op uitnodiging van het Erasmus Medisch Centrum leverde Bart een zeer geslaagde bijdrage aan de `Rotterdamse' opening van het Darwinjaar in de Kunsthal. Voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hield hij eveneens een goed ontvangen voordracht over zijn onderzoek; en Midas Dekkers liet onlangs in Vrij Nederland weten dat het boek van Bart Leeuwenburgh wat hem betrof het beste was dat het Darwinjaar heeft opgeleverd. Degelijke adhesiebetuigingen laten zien wat de filosofie vermag: filosofen bouwen geen boortorens, ontwerpen geen nano-chips en kunnen evenmin patenten overleggen, maar dragen wel bij aan het publieke debat en wij informeren dat debat.

De jury wil niet onvermeld laten hoe Bart in april 2009 de degens kruiste met Cees `Intelligent Ontwerp' Dekker, waarbij deze bekende en hooggeleerde Spinoza-prijswinnaar het onderspit dolf en aan het "floret van de kersvers gepromoveerde bungelde". Alle zogenaamde `moderne' argumenten over en weer blijken namelijk pakweg 150 jaren geleden reeds te zijn gewisseld, tijdens de vroege ontvangst van Darwin's The Origins of Species (1859).

Leeuwenburgh heeft ook internationaal roem verworven. Eind vorig jaar verscheen het overzichtsartikel `Darwin on Dutch Soil, dat hij samen met Janneke van der Heiden (Universiteit van Amsterdam) schreef. `The Early Reception of his Ideas in the Netherlands' gepubliceerd in `The Reception of Charles Darwin in Europe', verschenen bij Continuum te New York in 2008.

---

Dr. Julian Reiss - Internationale Onderzoeksprijs 2009

De jury gaf een drietal redenen waarom Reiss de Internationale Onderzoeksprijs verdient. Ten eerste geeft Reiss in zijn boek `Error in Economics, the Methodology of Evidence-Based Economics' een verfrissende contributie aan de economische methodologie. Hij hanteert in het boek een uiterst empirische benadering, iets dat niet erg gangbaar is in de economie. Er zijn twee symposia aan het boek gewijd, wat bewijst dat het boek belangrijk is binnen de academische gemeenschap. Dit is speciaal, helemaal voor een jonge onderzoeker als Reiss.

Daarnaast heeft Reiss een aantal artikelen gepubliceerd in belangrijke wetenschappelijk tijdschriften zoals Synthese, als ook in tijdschrifen die zijn verschenen bij toonaangevende internationale academische uitgevers zoals Oxford University Press en Routledge.

De derde overtuigende reden voor de jury was dat het academische werk van Reiss zich niet alleen beperkt tot de filosofie van de economie. Methodologische onderwerpen als causaliteit, waarschijnlijkheid en simulatie snijdt hij ook aan. Reiss' internationale reputatie groeit, wat blijkt uit het feit dat hij is toegetreden tot de redactie van `Philosophy of Science' en dat hij is gevraagd om in 2010 de jaarlijkse conferentie `Causality in the Sciences' te organiseren.