Dienstenbond CNV

Nieuws

22 december 2009

Nog steeds geen ondertekende cao voor drogisterijbranche

Half oktober heeft CNV Dienstenbond werknemers en werkgevers laten weten dat een nipte meerderheid van haar leden heeft ingestemd met een nieuwe cao in de drogisterijbranche. Daarbij heeft CNV Dienstenbond laten weten dit wel een wankele basis te vinden voor een nieuwe cao. Daarom heeft CNV Dienstenbond in gesprekken met de werkgevers geprobeerd het eindbod inhoudelijk te verbeteren. Tot op heden heeft dat niet tot vooruitgang geleid en zal 2009 afgesloten worden zonder ondertekende cao.

Ondanks het feit dat een meerderheid akkoord ging met het eindbod waren er felle tegengeluiden. Veel leden van CNV Dienstenbond gaven namelijk aan dat:
o De loonsverhoging van 1% per 1 oktober 2009 te laag is en op een te laat moment wordt gegeven.
o Werknemers blijvend te maken hebben met een hoge werkdruk en daarvoor geen concrete maatregelen terugzien in het eindbod. Met name het niet doorbetalen van gewerkte pauzes werd vaak genoemd. o De nieuwe cao geen verbeteringen biedt ten aanzien van het combineren van werk, zorgtaken en privé.
De leden van FNV Bondgenoten hebben tegen de cao gestemd. Dit alles was voor CNV Dienstenbond reden om toch nog te kijken of er een betere cao kon worden afgesloten. Tot op heden is dat niet gelukt. Begin januari zal CNV Dienstenbond nog een uiterste poging doen een betere cao af te sluiten.

Wat zijn nu mijn rechten en plichten?
Eigenlijk is er nu dus nog geen nieuwe cao. De oude cao is echter nog steeds geldig. Deze blijft geldig tot een jaar na afloop van de oude cao. Dat is dus tot en met 31 maart 2010. Als je nu wilt weten welke rechten en plichten je hebt kun je de oude cao raadplegen. Deze is te downloaden op onze website: www.cnvdienstenbond.nl/drogisterijen. Verder hebben de werkgevers aangegeven dat zij de loonsverhoging van
1% per 1 oktober 2009 zouden uitbetalen. Het is dus goed om dat op je loonstrook te controleren.

Cao, dat zit zo!
In januari 2010 zal CNV Dienstenbond starten met de campagne `cao, dat zit zo'. Wij zullen dan in een flyer op laagdrempelige wijze uitleggen welke rechten en plichten je hebt op het gebied van werk en inkomen. Deze flyer verschijnt driemaal, steeds met een ander onderwerp. Dat gebeurt in de periode januari tot en met maart. Elk lid krijgt een aantal flyers thuisgestuurd. Één voor jezelf en de rest voor je collega's. Het is namelijk belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is van zijn of haar rechten en plichten. We hopen dat jij hieraan als lid mee wilt helpen. Zo kun je ook aan je collega's laten zien dat het lidmaatschap van CNV Dienstenbond nut heeft. Je kunt nu alvast de ledenvoordelen laten zien. Deze staan op de achterzijde.

Samen sterk!
Het zou mooi zijn als er in de cao alsnog verbeteringen kunnen worden aangebracht. CNV Dienstenbond gaat daarvoor haar best doen, maar het zal knap lastig worden. Als jij ideeën hebt om tot een beter resultaat te komen dan horen wij dat graag. CNV Dienstenbond zou graag een vuist willen maken voor:

- Een betere loonsverhoging

- Het doorbetalen van gewerkte tijd in pauzes en studietijd
- Zorgen voor betere mogelijkheden om werk en privé te combineren
- Concrete aanpak van de werkdruk
Om deze zaken in de toekomst binnen te halen hebben we meer leden nodig. Samen staan we veel sterker! Bespreek het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met je collega's. Juist in tijden van economische crisis biedt CNV Dienstenbond zekerheid en bescherming. Het lidmaatschap is bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op www.cnvdienstenbond.nl.

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.