Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit Provinciale Staten 17/18-12-2009 Vanwege het grote aantal voorstellen waarover het Limburgs Parlement besluiten moest nemen werd de vergadering verdeeld over 2 dagen. Mondelinge vragen werden gesteld door Paul Wessels (D66) over de ontstane onrust als gevolg van meerdere gewelddadige incidenten bij Veolia. Het initiatiefvoorstel van Jeu Titulaer (CDA) om te komen tot een tijdelijke stimuleringsregeling voor lokale evenementen kreeg unanieme steun. De actualiteiten rondom de Q-koorts leidde op initiatief van Frank Wassenberg (PvdD) tot een statenbrede motie die Gedeputeerde Staten opdraagt bij de minister van (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan te dringen op voorkoming van ruiming van gezonde dieren. Afscheid werd genomen van Statenlid Will Litjens (VVD).

Initiatiefvoorstel van CDA (J. Titulaer) inzake tijdelijke stimuleringsregeling voor evenementen door vrijwilligersorganisaties van lokale gemeenschappen
Met veel lof voor de initiatiefnemer Jeu Titulaer ging het Limburgs Parlement unaniem akkoord met zijn initiatiefvoorstel om te komen tot (subsidie)regels voor de stimulering van evenementen door vrijwilligers van lokale gemeenschappen. De aanleiding voor dit initiatief is de kredietcrisis, waardoor het voor verenigingen moeilijk is om de financiering van activiteiten en evenementen rond te krijgen. Het voorstel is gericht op het belang van verenigingen, het belang voor de Limburgse cultuur en het (sociale) belang van de evenementen voor de lokale gemeenschappen. Voor deze eenmalige regeling wordt voor 2010 een bedrag van 500.000,-- gereserveerd.

Het initiatiefvoorstel is een belangrijk instrument voor statenleden waardoor statenleden zelf voorstellen kunnen aandragen en daardoor mede de agenda van Provinciale Staten bepalen. Het initiatiefvoorstel van Statenlid Titulaer was het 5e initiatief in 2009 dat door het Limburgs Parlement werd behandeld.

Bouw en exploitatie van het Innovacomplex voor de Floriade 2012 Het Limburgs Parlement maakte unaniem als wens rondom de bouw en exploitatie van het Innovacomplex kenbaar dat dit complex niet alleen het uithangbord dient te zijn voor Cradle to Cradle, maar ook voor de nieuwe wijze van werken, die de voorwaarde is voor de kennisgedreven economie. Sociale innovatie dient een herkenbaar onderdeel te vormen van het project.
Het Limburgs Parlement ging met 30 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD en PNL) en 11 stemmen tegen (SP, GroenLinks, PvdD, D66 en SPD) akkoord met een kredietbesluit van 15 miljoen boven de al hiervoor opgenomen programmagelden in de begroting voor 2010. De totale investering van de Provincie Limburg voor het Innovacomplex wordt daarmee 26 miljoen. Het Limburgs Parlement ging tevens akkoord met het onderbrengen van dit project bij het Grondbedrijf.

Meerjarenuitvoeringsprogramma Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg. Het Limburgs Parlement ging akkoord met de bestuursovereenkomst gebiedsontwikkeling Midden-Limburg en het
meerjarenuitvoeringsprogramma voor de gebiedsontwikkeling. De gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert zijn in 2008 samen met de Provincie Limburg van start gegaan met regionale gebiedsontwikkeling met als doel samen met private partijen de gewenste ontwikkelingen in Midden-Limburg vorm te geven. De eerste stap was een gezamenlijke regiovisie waarin de ambitie van de regio voor de komende jaren is opgenomen. Er is sprake van 4 programmalijnen: Maasplassen, Ontwikkelas N280, Wonen en Landbouw, Natuur en Recreatie. Voor de financiering is een regiofonds opgericht. De samenwerking is ook gericht op het bewegen van private partijen om te investeren. De uitwerking van de regiovisie heeft geresulteerd in het meerjarenuitvoeringsprogramma dat door het Limburgs Parlement is vastgesteld. Dit programma vormt de basis om gezamenlijk aan de slag te gaan met de uitvoering van de eerste projecten. In de bestuursovereenkomst onderschrijven de deelnemende gemeenten en de Provincie Limburg de inzet op de gebiedsontwikkeling zoals die is neergelegd in de regiovisie.
Een motie van de PvdA voor het opzetten van een uitvoeringsorganisatie met deelnemende partners werd met 24 stemmen tegen (CDA, VVD en PNL) en 17 stemmen voor (SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66 en SPD) verworpen.

Plan van Transformatie ENCI
Naar aanleiding van onder andere twee burgerinitiatieven in Provinciale Staten is door de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg het initiatief genomen om een gemeenschappelijk Plan van Transformatie (PvT) te maken voor de ENCI-groeve en het ENCI-bedrijfsterrein. Het PvT vormt het inhoudelijke deel van de gemaakte afspraken tussen HeidelbergCement-ENCI, gemeente Maastricht en Provincie Limburg over de beëindiging van de kalksteenwinning in de ENCI-groeve en de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Het PvT beschrijft het gemeenschappelijke plan waarin de eindafwerking van de groeve én de transformatie van het naastgelegen bedrijventerrein worden geregeld. In het plan wordt de samenhang met de rest van de stad betrokken en is aandacht voor behoud van werkgelegenheid, natuur en milieu. Het uitvoeren van het PvT wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de initiatiefpartijen en (waarschijnlijk) Natuurmonumenten en een vertegenwoordiging uit de directe omgeving.
Een motie van SP-GroenLinks, PvdD, SPD en D66 om de definitie toegestane emissie en immissie te preciseren, werd verworpen (tegen stemden CDA , PvdA, VD en PNL; voor stemden SP, GroenLinks, PvdD, D66 en SPD).
Het Limburgs Parlement stemde in met het Plan van Transformatie voor het ENCI-gebied (voor: CDA, SP, PvdA, VVD, GroenLinks, PNL, D66 en SPD; tegen: PvdD).

Actieprogramma Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie (Adaptatie is het aanpassen aan klimaatverandering. Een adaptatiestrategie is noodzakelijk omdat de verandering van het klimaat gaande is en de gevolgen merkbaar zijn) staat steeds hoger op de politieke en maatschappelijke agenda. In het akkoord tussen Rijk en Provincies van begin 2009 hierover is afgesproken dat de provincie een essentiële rol heeft bij de regionale vertaling. Het actieprogramma klimaatadaptatie werd door het Limburgs Parlement vastgesteld. Limburg draagt al bij aan een klimaatbestendige provincie (veiliger inrichten Maas, het op orde brengen van het regionaal waterstelsel, aanleg van de ecologische hoofdstructuur) maar het actieprogramma laat zien dat er nog aanvullende acties nodig zijn. In het actieprogramma staan als acties onder meer genoemd: voorlichting/bewustwording van de problematiek, kennisontwikkeling en onderzoek op het gebied van watertekort, waterkwaliteit en toepassing van functioneel groen in steden.

Nota natuur- en landschapsbeleid
Zonder stemming werd de nota natuur- en landschapsbeheer 2010-2020 algemeen aanvaard.
Het Limburgs Parlement ging daarbij akkoord met de doelen, de aanpak en de herschikking van de inzet van natuurbudgetten voor de periode 2010-2013.
Als reactie op een aantal amendementen en een motie deed het College van Gedeputeerde Staten een aantal toezeggingen. Onder meer met betrekking tot uitvoering van de natuurcompensatie (amendement PvdA), de instelling van een Limburgs cultuurlandschapsfonds (amendement PvdA), tekstwijzigingen over compensatie en herbegrenzing Ecologische Hoofdstructuur (EHS) (amendement PvdD, SP, GroenLinks, D66, SPD) én een motie van PvdA met betrekking tot het onderzoeken van de mogelijkheid van een natuuradoptiesysteem. De 3 amendementen en de motie werden op grond van de toezeggingen ingetrokken.

Afscheid Statenlid Will Litjens
In verband met zijn functie als adviseur bij de gemeente Venlo heeft Will Litjens, statenlid namens de VVD, per 01-02-2010 zijn statenlidmaatschap neergelegd. De heer Litjens is statenlid sinds 8 april 2005. Precies op zijn 60ste verjaardag was hij voor het laatst aanwezig bij een Statenvergadering.

Verder besloot het Limburgs Parlement:
geen wensen en/of bedenkingen kenbaar te maken t.a.v. het ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten tot oprichting van de Stichting Greenport;
gezien het advies van de Controlecommissie in te stemmen met het voornemen tot gunning van de opdracht accountancydiensten 2010 t/m 2013;
het advies van de Controlecommissie te aanvaarden inzake het rapport Zuidelijke Rekenkamer besluitvormingsstructuur ontslagvergoedingen Provincie Limburg en de aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer over te nemen en deze te benoemen als speerpunt voor de controle voor 2010 en 2011. Naar aanleiding van een amendement van de VVD is hieraan ook het jaar 2009 toegevoegd;

en vast te stellen:
de inventarisatie grote projecten in het kader van de regeling grote projecten (deze regeling heeft als doel versterking van de controlerende taak van Provinciale Staten bij omvangrijke financiële projecten);
de financiële eindejaarsbijstelling programmabegroting 2009 het besluit Instelling Provinciale Commissie Omgevingsvraagstukken Limburg voor zover het de bevoegdheid van Provinciale Staten betreft; de 5e begrotingswijziging 2009 en de 2e begrotingswijziging 2010; het onderzoeksprogramma Provincie Limburg 2010 (het onderzoeksprogramma is een aanvulling op het wettelijk verplichte jaarlijkse onderzoeksplan);
de POL-aanvulling Verstedelijking, gebiedsontwikkeling en kwaliteitsverbetering;
de actualisering van de provinciale heffingsverordeningen (voor stemden CDA, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD en tegen stemden SP, VVD).

22-12-2009 15:09