Unieke loonafspraak nieuwe cao tentoonstellingsbouw

22/12/2009 14:59

FNV Vakcentrale

Met een unieke regeling voor een loonsverhoging heeft de tentoonstellingsbouw een nieuwe cao. Zowel de loonschalen als de individuele werknemers krijgen een maandelijkse loonsverhoging van 21 euro. Hierdoor gaan de laagst betaalden in de sector er meer dan 1,25% op vooruit gaan, terwijl ook de hogere betaalde een redelijk vooruitzicht hebben op reparatie van de koopkracht. Coen van der Veer, sectorbestuurder van FNV Meubel & Hout is tevreden met het resultaat. "Met veel inventiviteit en creativiteit hebben wij overeenstemming bereikt. Het is een mooi principeakkoord met voldoende elementen rond scholing, behoud van werkzekerheid en werkgelegenheid. En natuurlijk de vrij unieke, maar van uit de historie wel bekende, 'centen-voor-procenten'-afspraak."

FNV Meubel & Hout is trots op deze afspraak. Niet alleen is koopkrachtbehoud een belangrijk speerpunt, maar vooral ook de werkgelegenheid en werkzekerheid voor de sector. Zo wordt er aansluiting gezocht bij de meubelbranche om jongeren voor de branche te interesseren. In bestaande samenwerkingsverbanden voor leerbedrijven moeten jongeren meer zekerheid krijgen om een gestarte opleiding met succes af te kunnen ronden. Om het middenkader in de tentoonstellingsbranche meer opleidingsmogelijkheden te bieden, wordt aansluiting gezocht bij de Associate Degree opleiding Meubel. Deze nieuwe, tweejarige HBO-opleiding technische bedrijfskunde, is opgezet om de bedrijven in de meubelindustrie extra managementcapaciteit te bieden. Van der Veer: "Geen inhoudelijke verslechteringen en ook dat is in deze tijd goud waard."

Ook wordt er in het kader van leeftijdsbewust personeelsbeleid onderzocht hoe personeel langer en gezonder in dienst kan blijven. Er is een nieuwe afspraak gemaakt over de opname van seniorenverlof. In het jaar dat dit verlof ontstaat, moeten werknemers hun dagen opnemen, met als doel het arbeidsvermogen te herstellen. De cao heeft een looptijd van 1 jaar, tot 31 december 2010.





http://www.fnvmeubelenhout.nl