Nieuw-Vlaamse Alliantie


Politiezones: schaalvergroting i.p.v. verkleining (22/12/09)

Hoe een zaak van twee kibbelende PS-burgemeesters een zaak van 10 miljoen mensen kan worden. Als twee PSers met elkaar een probleem hebben en er staan wat wetten en praktische bezwaren in de weg, dan moeten die opgeruimd worden. Dat is in een notendop de logica die deze regering gebruikt om het versplinteren van politiezones opnieuw toe te laten, zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Zo wordt een burenruzie plots een staatszaak, één die ingaat tegen wat alle experten ons vertellen, namelijk dat defusies gekkenwerk zijn.

Brice De Ruyver, de federale politieraad, en zelfs Open Vld en CD&V. Allen pleiten zij voor de fusie van politiezones in ons land. In haar rapport over de politiehervorming stelde de federale politieraad expliciet dat Schaalcorrecties van de lokale politie beperkt moeten blijven tot het ondersteunen van die zones die op vrijwillige basis naar schaalvergroting streven. Er is nood aan een schaalvergroting, geen verkleining.

Maar ach, er zijn twee PS-burgemeesters, die van Elsene en die van Brussel, die niet meer met elkaar overweg kunnen. En het toeval wil dat zij in dezelfde politiezone zitten. Dat lukt niet meer, zeggen zij. Hoewel alle experts het er over eens zijn dat er zeker in Brussel niet meer maar minder politiezones moeten komen. De N-VA pleit al jaren voor één hoofdstedelijke politiezone, één centraal geleid korps met diverse wijkcommissariaten. Om te vermijden dat zoals nu verschillende politiezones verantwoordelijk kunnen zijn voor dezelfde probleemwijken, zoals de zone Zuid voor Kuregem (Anderlecht) en de zone West voor de aanpalende Birminghamstraat. Hoewel zelfs CD&V de visie van de N-VA hier volledig onderschrijft, beslist deze regering compleet het tegenovergestelde. Tja, dat zijn ook allemaal maar principes, dat is een beleidsvisie, dat is een visie op hoe we de zaken beter zouden kunnen organiseren voor de burgers en voor de politieagenten, zegt Ben Weyts. En daarvoor moet je inderdaad, toegegeven, even abstractie maken van de aparte, specifieke, particuliere desiderata van de PS. En zo gaat dat niet in dit land, vooral in deze regering niet. Si le PS le veut, Leterme le veut.

En dus opent artikel 166 nu artikel 192 - de mogelijkheid tot wijziging van de grenzen van de vastgestelde politiezones, voor zover dit niet tot gevolg heeft dat het aantal zones vastgelegd in uitvoering van het eerste lid overschreden wordt. Met andere woorden: gooi het hele boeltje maar overhoop. Alles mag, zo lang er maar maximaal 196 politiezones blijven bestaan. Dat laatste als miniem doekje voor het zoveelste pijnlijke bloeden van CD&V en Open Vld. In Limburg zijn er twee politiezones die willen fuseren. Die het wél goed voor hebben met hun burgers en hun politieagenten, die werk willen maken van méér samenwerking, méér veiligheid. Hún nobele intenties worden misbruikt. Als zij fuseren, kunnen de Brusselse PS-politiezones defuseren.

Samen met Paul Van Hie diende Ben Weyts twee amendementen in. Ofwel laten we artikel 192 en dus van de mogelijkheid tot defuseren schrappen. Wat niet meer of minder zou betekenen dan het volgen van de mening van alle Vlaamse politieke partijen en van alle politie-experts. Ofwel moet er een aanvulling komen dat stelt dat ten minste in het Brussels gewest er enkel sprake kan zijn van fusies, niet van defusies, aldus Weyts. Ik ben eens benieuwd of de Vlaamse meerderheidspartijen hier vijf minuten politieke moed gaan durven tonen. Anders mogen ze in Brussel en Vlaams-Brabant gaan uitleggen dat ze er na twee jaar als regeringspartij nog steeds níet in geslaagd zijn om het kiesarrondsement B-H-V te splitsen, maar wél de politiezone Brussel-Elsene. Het eerste wordt al vijftig jaar gevraagd door álle Vlamingen, het tweede door geen enkele. Begrijpen wie begrijpen kan.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be