Gemeente Veenendaal


Overeenstemming schikking gemeente Veenendaal en ING Bank

Door de gemeente Veenendaal en ING Bank is definitief overeenstemming bereikt over een schikking in de zogeheten Freulezaak. De schikking is door beide partijen ondertekend.

Zoals eerder gemeld hebben vertegenwoordigers van ING Bank en de gemeente Veenendaal in mei 2009 de uitgangspunten voor een schikking vastgelegd. Het belangrijkste uitgangspunt is daarbij dat de gemeente Veenendaal en ING Bank het erover eens zijn dat geen van beide partijen debet is aan de ontstane schade. Gemeente Veenendaal en ING Bank zijn tot een regeling gekomen voor een verdeling van de door beide partijen geleden schade. Met het bereiken van een schikking sluiten de twee partijen, die feitelijk niet tegenover elkaar horen te staan, de rijen, om zo de volledige aandacht te kunnen vestigen op de partijen die wel verantwoordelijk zijn voor de schade. De gemeente en ING hebben op gezamenlijk verzoek de lopende gerechtelijke procedure bij het Gerechtshof te Amsterdam beëindigd. De gemeente en ING hebben afspraken gemaakt om in binnen- en buitenland de daadwerkelijke verantwoordelijken juridisch aan te pakken.
Overwegingen

Bij de overwegingen om te schikken heeft een aantal overwegingen een rol gespeeld. Het geschil tussen de gemeente en ING Bank had vooral een zakelijk en financieel karakter, waarbij het ging om de vraag wie de ontstane schade zou moeten dragen. Het ging in deze procedure niet om de vraag wie er primair schuldig en verantwoordelijk is voor het ontstaan van de Freulezaak. Om die vraag te beantwoorden lopen andere procedures. Met het bereiken van de schikking is tevens een aanzienlijk bedrag veilig gesteld en zijn verdere juridische kosten bespaard.

Â

Knelpunt

Onderdeel van de schikking tussen de gemeente en de ING Bank is dat de ING Bank stopt met de gerechtelijke procedures tegen de oud-bestuurders van de Freule. Dat kan de ING Bank alleen doen als de oud-bestuurders afzien van hun juridische aanspraken tegen de ING Bank. In de afgelopen periode bleek dit niet voor alle procedures mogelijk. Twee oud-bestuursleden hebben namelijk een tegenclaim ingediend in de procedure met de bank. Deze oud-bestuurders zijn ondanks een verzoek daartoe van de rechter niet bereid gebleken deze tegenclaim in te trekken. Zolang de twee oud-bestuursleden blijven procederen tegen de ING Bank, zal de bank zich verweren en worden die procedures niet stopgezet.

Wethouder Van Maanen: âIk ben tevreden met het bereikte onderhandelingsresultaat. De oud-bestuurders kiezen er zelf voor om de procedures tussen hen en de ING Bank voort te zetten. Dan vind ik het begrijpelijk dat de ING Bank zich verweert en niet met de procedures tegen de oud-bestuurders kan stoppenâ. Â

Â
Achtergronden

Op 24 november 2003 is door de gemeente Veenendaal een civiele procedure tegen ING Bank aangespannen. Dit is een van de procedures in de zaak die in de volksmond de Freule-affaire is gaan heten. De civiele procedure tegen ING Bank heeft lang geduurd, mede vanwege een groot aantal getuigenverhoren en de samenhang met een aantal andere zaken. Op 31 januari 2007 is in deze complexe zaak uiteindelijk door de rechtbank vonnis gewezen en is ING Bank veroordeeld om aan de gemeente Veenendaal een bedrag te betalen van 9,4 miljoen Amerikaanse dollars vermeerderd met wettelijke rente en proceskosten. Tegen het vonnis van 31 januari 2007 is door ING Bank hoger beroep aangetekend. Met de thans bereikte schikking zal dit hoger beroep niet worden doorgezet en zal de procedure worden geroyeerd. Tussen gemeente en ING Bank is een regeling overeengekomen over de verdeling van de geleden schade.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â