Gemeente Tiel


Loods op Kellen gedeeltelijk ingestort

Vanmorgen, dinsdag 22 december 2009, is op Bedrijventerrein Kellen (Kellensedwarsweg 9) een loods gedeeltelijk ingestort. Door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen is het dak bezweken onder het gewicht van de sneeuw. In de loods bevindt zich een constructiewerkplaats, een kantoor en wordt gebruikt als opslagruimte. Er is niemand gewond geraakt.

Rond 10.00 uur kreeg de gemeente een melding van de brandweer dat er sprake was van dreigend instortingsgevaar. Naar aanleiding van deze melding is een inspecteur van de gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht een kijkje gaan nemen. Hij heeft vervolgens ter plekke geconstateerd dat dakliggers en spanten doorbogen onder het gewicht van de sneeuwlast. Nu blijkt dat de destijds bij de nieuwbouw vergunde stalen dakspantenconstructie op een ondeskundige wijze - en zonder toestemming/medeweten van de gemeente- zijn aangepast om meer bergruimte onder het dak te creëren. Door deze aanpassing is de draagkracht van de constructies sterk verminderd. Door de extra last van de sneeuw is het draagvermogen overschreden waardoor het dak op instorten stond.

Er is nog geprobeerd de sneeuw deels te verwijderen om acute instorting te voorkomen. Dit is niet gelukt, een deel van de dakconstructie is ingestort. Er is nog steeds sprake van instortingsgevaar door instabiliteit constructie en wellicht door nieuwe sneeuw. Niemand mag de loods nu betreden. Het gebouw is afgezet met lint.