Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 18 december 2009

Kamervragen over aanhoudende misstanden bij zorginstelling Huis in de Duinen te Zandvoort

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over aanhoudende misstanden bij zorginstelling Huis in de Duinen te Zandvoort (2009Z22692).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker




Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over aanhoudende

misstanden bij zorginstelling Huis in de Duinen te Zandvoort. (2009Z22692)


1
Bent u bekend met de brief van mevrouw Van K. aan het College van Burge- meester en Wethouders van Zandvoort over de slechte zorg aan haar oom? 1)
1
Ja.

2
Wat is uw reactie op het feit dat ondanks alle voorgenomen verbeterplannen die het afgelopen jaar zijn begonnen het dus toch gebeurt dat een man die in Huis in de Duinen verblijft opgenomen moet worden in het ziekenhuis wegens ernstige verwaarlozing, uitdroging, ondervoeding en zware doorligplekken op zijn voeten? 4
Op welke wijze gaat u bewerkstelligen dat de gebrekkige zorg in Huis in de Duinen tot het verleden behoort?

2 en 4
Ik vind dit soort situaties niet in een verpleeghuis mogen voorkomen. In de zorg werken mensen en mensen maken fouten, ook in instellingen waar de zorg over het geheel als goed kan worden gekwalificeerd. Van de IGZ heb ik begrepen dat het plan van aanpak tot verbetering van de zorg in Huis in de Duinen volgens afspraak wordt uitgevoerd en dat er geen reden was tot extra toezicht of een nieuw onderzoek.

3
Wat vindt u van de uitspraak van een verpleegster dat zij de man niet goed kon verzorgen omdat ze 35 mensen te verzorgen had? Wat is de personeelsformatie afgezet tegen het aantal bewoners van Huis in de Duinen op dit moment uitgedrukt in fte/zorgzwaarte?
3
Een zorgaanbieder dient te zorgen voor voldoende en adequaat geschoold personeel. Een verhouding tussen personeelsformatie en aantal bewoners is niet te geven, aangezien de benodigde hoeveelheid personeel onder andere afhankelijk is van het tijdstip (dag of nacht) en de benodigde zorg voor de bewoners van een afdeling. Verder verwijs ik u naar mijn eerdere antwoorden op vergelijkbare vragen van het lid Agema over deze instelling (TK 2008-2009, Aanhangsel nr. 699, nr. 1075, nr. 2743 en nr. 3511)
5
Gaat u nu eindelijk bewerkstelligen dat dezelfde directeur M., die al die tijd met al die misstanden aan het hoofd van Huis in de Duinen staat, vertrekt?




5

Of er sprake zou moeten zijn van het vertrek van de directeur is niet aan mij, maar aan de Raad van Toezicht om te beoordelen.


1) www.willempaap.web-log.nl, de brief van Jolanda van Koert aan Burgemeesters en Wethouders van Zandvoort






---- --