Gemeente Uithoorn

Terugblik inloopbijeenkomst Kwaliteitsplan Openbare Ruimte

22 december 2009
Op donderdag 10 december was in de Thamerkerk de inloopbijeenkomst voor het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte.

De gemeente Uithoorn heeft veel buitenruimte: straten, groen, water, speelplekken. De afgelopen maanden heeft de gemeente een visie op deze buitenruimte gemaakt: het `Kwaliteitsplan Openbare Ruimte' (KOR). In dit plan staat beschreven welke kwaliteit de openbare ruimte moet hebben en hoe schoon en veilig het moet zijn. Daarnaast beschrijft het plan wat in de openbare ruimte kan worden gedaan en beleefd.

De openbare ruimte moet een basiskwaliteit hebben voor duurzaamheid, veiligheid, gebruiksmogelijkheden, natuur, inrichting en onderhoud. Op sommige plekken

zoals winkelcentra, liggen de kwaliteitseisen hoger. De gemeente heeft gekozen voor twee scenario's, namelijk 'Verblijven en ontmoeten' (Woonbuurten, Centrumgebieden en Parken en Natuurgebieden) en 'Bereikbaarheid en toegankelijkheid' (Bedrijventerrein, Buitengebied, Hoofdinfrastructuur). Bij de herinrichting van de openbare ruimte is het KOR het kader.

Op 10 december was er zowel 's middags als 's avonds een centraal moment tijden de inloopbijeenkomst waarbij wethouder Maarten Levenbach de opening verzorgde en Cora van der Zwam van Planterra het KOR voorzag van een toelichting.

Tussen en na het centrale moment hadden geĂŻnteresseerden de mogelijkheid het plan te bekijken op panelen en in rapportvorm. Opmerkingen over het plan werden genoteerd en meegegeven aan de gemeente. Ook was de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de verschillende deskundigen.

Uit de opkomst bleek dat de openbare ruimte een onderwerp is dat bij veel bewoners speelt. Belangstellenden gaven verschillende visies op hoe de openbare ruimte eruit dient te zien. Tijdens de bijeenkomst werd een film getoond met als thema "je favoriete plek in Uithoorn". Dit filmpje is terug te zien via een link op You Tube via deze link: http://www.youtube.com/watch?v=KlD6t5cLtO4

Na deze geslaagde avond zullen de reacties worden betrokken bij de vaststelling van het KOR. Het plan zal worden behandeld in de raad op 11 februari tijdens het Informatief Beraad en in het Politiek Debat op 25 februari.
^