Ministerie van Financiën

Eerste Kamer stemt in met Belastingplan

Nieuwsbericht | 22-12-2009 | Belastingplan 2010 c.a., Eindejaarspersbericht 2010

Dit betekent veel goed nieuws voor ondernemers. Een greep uit de veranderingen: de werkkostenregeling en de innovatiebox worden ingevoerd. De KIA en mkb-winstvrijstelling worden sterk verruimd en er komen meer zaken in het lage btw-tarief.

De belasting op erven gaat fors omlaag, ondernemen wordt makkelijker en aantrekkelijker, zeer zuinige auto's betalen geen wegenbelasting meer en bedrijven in de crisis krijgen een fiscaal steuntje in de rug. Een overzicht van alle wijzigingen en de aanpassingen van alle schijven en tarieven staan in het Eindejaarspersbericht 2010.

Staatssecretaris De Jager: "De maatregelen die ik heb genomen voor 2010 verdelen de belastingdruk evenwichtiger en maken het voor iedereen wat makkelijker. De successiebelasting was al 150 jaar niet fundamenteel aangepakt en de tarieven waren niet meer van deze tijd. Ik heb deze belasting drastisch hervormd, waardoor er straks veel minder mensen mee in aanraking komen en de meeste mensen fors minder betalen. Bij ondernemers heb ik ingezet op het op peil houden van hun liquiditeit in de crisis, maar ook voor structurele verbeteringen zodat ze straks weer met volle vaart vooruit kunnen. Wanneer ondernemers kunnen blijven ondernemen, blijft de arbeidsmarkt zo goed mogelijk op peil. Ontslagen kunnen zo worden voorkomen. En wie zijn baan verliest, kan weer sneller aan de slag. Ondernemerschap stimuleren, is daarom voor mij de beste manier om burgers te helpen." De belangrijkste veranderingen voor burgers en bedrijven:

Burgers


* De meeste veranderingen zitten in de schenk- en erfbelasting. Deze belasting gaat fors omlaag. De tarieven gaan omlaag en de vrijstellingen omhoog. Hierdoor komen jaarlijks veel minder partners en kinderen in aanraking met deze belasting.
* De aanschafbelasting van personenauto's (BPM) wordt omgebouwd naar een belasting op uitstoot. Zuinige auto's krijgen een BPM-korting van 750 euro. Elektrische auto's betalen geen leasebijtelling meer.

* In 2010 en 2011 mag na een periode van verhuur opnieuw hypotheekrente worden afgetrokken en doorstromers mogen de rente over de kosten voor de hypotheeklening aftrekken. De `bijleenregeling' geldt nog maar voor drie jaar en de goedkoperwonenregeling wordt afgeschaft.

* Afgezonderde particuliere vermogens zoals trusts, worden transparant behandeld door de Belastingdienst. Dat betekent dat het vermogen wordt toegerekend aan de inbrenger.
* Het verlaagde btw-tarief gaat ook gelden voor schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 2 jaar, schoonmaakwerk in huis, isolatiewerkzaamheden, digitale educatieve informatie, tuktuks, motor- en fietstaxi's.

* De Belastingdienst krijgt de mogelijkheid om een boete van maximaal 4920 euro op te leggen als er ten onrechte geen bijtelling voor privégebruik auto van de zaak is aangegeven.

Ondernemers

Tijdelijk om de liquiditeit te verruimen:

* Willekeurige afschrijving. De eenmalige regeling van 2009 is met een jaar verlengd, dus ook in 2010 kunnen bedrijven investeringen in 2 jaar afschrijven.

* Verliesverrekening. Verliezen kunnen 3 jaar achteruit en 9 jaar vooruit worden verrekend.

* Voor werknemers jonger dan 23 jaar met een kleine baan, hoeven in 2010 geen premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdragen zorg te worden betaald.

Structureel:

* De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) wordt met 29 procent verruimd. Ook zeer zuinige auto's komen in aanmerking voor de KIA.
* In de MKB-winstvrijstelling wordt het vrijgestelde percentage verhoogd tot 12 procent en vervalt het urencriterium zodat ook deeltijdondernemers er gebruik van kunnen maken.
* Ondernemers die zaken doen in andere EU-landen kunnen btw terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst. Ook hoeven ondernemers meestal geen aangifte btw meer te doen in andere landen.

* Innovatiebox vervangt Octrooibox: plafonds in de regeling worden geschrapt, het belastingtarief wordt verlaagd tot 5 procent, verliezen zijn aftrekbaar tegen 25,5 procent. Hierdoor kunnen voortaan niet alleen octrooien maar ook speur- en ontwikkelingsprojecten volledig profiteren.
* De verpakkingenbelasting wordt versoepeld, waaronder een verhoging van de vrijstelling van 15.000 naar 50.000 kilo.

Het Eindejaarspersbericht 2010 is ingedeeld in negen hoofdstukken: Schenk- en erfbelasting, Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Afdrachtverminderingen, Belastingen op milieugrondslag, Autobelastingen, Vennootschapsbelasting, BTW en accijnzen en Overige. Het bericht staat op de website van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl/EJB2010.

Meer informatie


* Wijzigingen in de belastingheffing m.i.v. 1 januari 2010 22-12-2009 | PDF bestand, 259 Kb