NEN


PFOS testmethode in aantocht

dinsdag 22 december 2009, 11:38

PFOS komen in veel materialen voor en vormen een gevaar voor het milieu en de volksgezondheid.

In 2007 heeft de Europese Commissie dan ook de afzet van deze stoffen in Europa uitermate bemoeilijkt. NEN begeleidt een testmethode die PFOS kan opsporen. PFOS staan onder meer bekend om hun vuil- en waterafstotende eigenschappen en worden/werden in veel producten gebruikt. Ondanks die voordelen zijn PFOS toxisch, persistent en bioaccumulerend, en kunnen ze onaanvaardbare risico's opleveren voor de volksgezondheid en het milieu. De Europese industrie maakt tegenwoordig geen producten meer die PFOS in hoge concentraties bevatten. Bij producten van buiten Europa is dit niet altijd even inzichtelijk en die moeten daarom op aanwezigheid van PFOS worden getest.

Testmethode
NEN begeleidt de ontwikkeling van een testmethode voor het opsporen van PFOS in onder meer textiel, leer en schuimblusmiddelen. NEN is nu bezig met de ontwikkeling van een Technische Specificatie (TS), dit is een procedure van ongeveer anderhalf tot twee jaar. Vervolgens zal deze TS worden opgewaardeerd naar een volwaardige norm, wat weer twee jaar zal duren. In deze fase zal een volwaardige validatie van de meetmethode plaatsvinden, hetgeen het langdurige tijdpad verklaart.

Normontwerp
Het normontwerp voor de testmethode is nog niet openbaar. De norm (de TS) zit in een Unique Acceptance Procedure, de verkorte procedure voor de ontwikkeling van een norm. Een voordeel hiervan is het kortere traject, een nadeel is dat de publieke inspraakprocedure is komen te vervallen. Momenteel wordt het binnengekomen commentaar geïnventariseerd en zal de tekst op een aantal punten worden aangepast. Naar verwachting zal de tekst van de specificatie in de eerste helft van 2010 beschikbaar zal komen.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Chemiemail (Publicatie)