NEN


Brede veiligheidsaanpak voor cultureel erfgoed

dinsdag 22 december 2009, 12:11

De risico's van brand, diefstal en beschadiging in musea kunnen op verschillende manieren worden afgedekt.

Dat kan een botsing veroorzaken tussen erfgoedbeheerders en bijvoorbeeld de brandweer. NEN springt hierop in door een brede veiligheidsaanpak, maar gaat zelfs een stapje verder.

Begin 2009 organiseerde het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid een symposium over de twee werelden van erfgoedbeheer (kunst, archief, bibliotheken) en de brandweer. Voor NEN leidde dit tot het initiatief voor een "all hazards approach" voor de bescherming van het cultureel erfgoed.

Stapje verder
De normcommissie "Conservering cultureel erfgoed" gaat zelfs verder dan algemeen bekende risico's zoals brand, diefstal en beschadiging. Een benadering vanuit de security kan model staan voor de beheersing van ook andere, vaak ongrijpbare gevaren zoals klimaatinvloeden, onkundig handelen of het instorten van een gebouw dat of zelf tot het cultureel erfgoed behoort, of cultureel erfgoed herbergt, zoals het stadsarchief in Keulen dat door de aanleg van een metro totaal verwoest is. Mede daardoor werkt NEN met een aantal experts aan een innovatieve "all hazards approach" om op Europees niveau afspraken te maken om de safety en security procesmatig zo goed mogelijk te beheersen.