Gemeente Best

Gemeente Best en Woonbedrijf ontwikkelen Gebiedsvisie Naastenbest

22-12-2009

In het kader van Integrale wijkontwikkeling hebben de gemeente Best en Woningcorporatie Woonbedrijf samen het initiatief genomen tot het opstellen van een gebiedsvisie Naastenbest. Deze gebiedsvisie is een kader om te komen tot een wijk waar bewoners in tevredenheid samen wonen en samen leven, waar kinderen gezond kunnen opgroeien, waar jongeren zich goed kunnen ontwikkelen, waar burgers zich veilig voelen, waar mensen met elkaar contact hebben en waar senioren willen en kunnen blijven wonen.
Het gaat hier om een nieuwe manier van werken: een brede, integrale kijk op de wijk is de insteek geweest voor de totstandkoming van deze visie.

Speerpunten
In een aantal bijeenkomsten met bewoners hebben de gemeente Best en Woonbedrijf de zorgen en dromen van de bewoners op een rijtje gezet. In overleg met de bewoners zijn speerpunten benoemd om te komen tot een verbetering van de woon- en leefomgeving voor de bewoners in Naastenbest.

Het gaat om de volgende zes speerpunten:

* het creëren van vertrouwen tussen bewoners en de gemeente en zorgen voor een hernieuwde sa-menwerking;

* inzicht en plan ten aanzien van verkeer en groen;
* extra aandacht voor veiligheid in de breedste zin van het woord;
* een wijkgericht accommodatieplan;

* komen tot een passende woningvoorraad in overleg met met name senioren, starters en grote ge-zinnen;

* extra aandacht voor bewoners van niet Nederlandse afkomst.

Hoe verder?
Op 7 januari 2010 vindt een startbijeenkomst plaats om samen met bewoners mede vorm te geven aan de definitieve plannen per speerpunt. De gebiedsvisie Naastenbest wordt op maandag 11 januari 2010 in de raadscommissie behandeld. Op maandag 25 januari 2010 wordt de gebiedsvisie ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Succes
Integrale wijkontwikkeling is sinds de introductie twee jaar geleden een succes gebleken. In Hoge Akker en Batadorp is gestart met concrete activiteiten die aansluiten bij de dromen van de bewoners. Ook de renovatie van de Nieuwstraat is mede door de nieuwe aanpak een succes geworden.

---