Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum: 18 december 2009

: Reactie op brief centrale cliëntenraad De Noorderbrug te Groningen over dagbesteding

Geachte voorzitter,

Op 27 januari 2009 heeft u mij gevraagd om een reactie op een aan mij gerichte brief van de centrale cliëntenraad De Noorderbrug over de dagbesteding voor mensen met een lichamelijke handicap.
Het onderwerp van de brief is de achteruitgang in de bekostiging van de dagbesteding voor lichamelijk gehandicapten als gevolg van de "harmonisatie" van de tarieven van de intramurale- en de extramurale dagbesteding. Alvorens mijn reactie te geven, wil ik mijn excuses maken voor het feit dat u zo lang op uw antwoord heeft moeten wachten.
Zoals ik heb aangegeven in de voortgangsrapportage zorgzwaartebekostigng van 5 november 2009 en tijdens het Algemeen Overleg zorgzwaartebekostiging van 3 december 2009 heb ik onderzoek laten doen naar de tarieven voor de dagbesteding in de sector Lichamelijk Gehandicapten (LG). In het kader van het onderhoud aan de systematiek van de zorgzwaartebekostiging zal worden bezien wat met de onderzoeksresultaten wordt gedaan ten behoeve van de bekostiging in 2011 en latere jaren. Daarbij worden ook de resultaten betrokken van andere onderzoeken die ik heb laten verrichten in de gehandicaptensector.
In het onderzoek is naar de dagbesteding in de LG-sector eveneens gekeken naar de teruggang in de bekostiging in 2010 ten opzichte van 2009 als gevolg van de harmonisatie. Gebleken is dat dit gemiddeld leidt tot een teruggang van ongeveer 25% op de bekostiging van de dagbesteding in de LG-sector. In de voortgangsrapportage zorgzwaartebekostiging van 5 november en ook tijdens het AO van 3 december heb ik aangegeven een dergelijke grote teruggang in één jaar niet acceptabel te vinden en samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te werken aan reparatie voor het jaar 2010.
Op basis van de brief die de centrale clïëntenraad van Noorderbrug heeft gestuurd, heb ik zowel telefonisch als via de e-mail contact gehad met de instelling. Dit heeft ertoe geleid dat de Noorderbrug ook heeft geparticipeerd in het hiervoor genoemde onderzoek naar de tarieven van de dagbesteding in de LG-sector. Aan de deelnemers aan het onderzoek is via de mail op 4 september 2009 al aangegeven dat "VWS zal borgen dat LG-instellingen niet van de ene op de andere dag per 1 januari 2010 geconfronteerd worden met een onredelijke achteruitgang in het budget door de harmonisatie van de dagbestedingstarieven". Zoals gezegd werk ik deze toezegging samen met de NZa uit.

Ik vertrouw erop dat ik met deze reactie aan uw verzoek heb voldaan.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mw. dr. J. Bussemaker