Gemeente Soest

.

Ontwerp herzieningen Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie Nationale Landschappen

21 december 2009

Ontwerp herzieningen Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie Nationale Landschappen en Herinrichting vliegbasis Soesterberg

Op 15 december 2009 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht de Ontwerp partiële herzieningen van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (pPRS) voor de Nationale Landschappen en voor de Herinrichting vliegbasis Soesterberg vastgesteld.

Nationale Landschappen

Na de vaststelling van het streekplan in december 2004 hebben Provinciale Staten diverse besluiten genomen, onder andere voor de nationale landschappen.

Voor deze landschappen geldt nu, op basis van de provinciale belangen, het algemene beleid voor het landschap. De specifieke kernkwaliteiten per nationaal landschap zijn binnen de provinciale belangen nog niet expliciet vastgelegd, evenmin als de toepassing van migratiesaldo nul.

De provincie Utrecht heeft ervoor gekozen deze onderwerpen in haar ruimtelijk beleid te verwerken via een partiële herziening. Dit vanwege het Ontwerp Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (AmvB Ruimte) van het rijk, die 1 juli 2010 in werking treedt en mede deze onderwerpen betreft, en vanwege de Wet ruimtelijke ordeningdie van de provincie een proactieve houding vraagt.

Vliegbasis Soesterberg en planMER

Provinciale Staten en de raden van de gemeenten Soest en Zeist hebben op 11 juni 2009 voor de herinrichting van de voormalige vliegbasis Soesterberg een ruimtelijk plan vastgesteld. Dat plan voorziet in natuurontwikkeling, recreatief medegebruik, de vestiging van een defensiemuseum en woningbouw.

Voor een goede beleidsmatige inbedding is het gewenst het Ruimtelijk plan juridisch planologisch te verankeren in een provinciale structuurvisie. Voor de Structuurvisie is op grond van de Wet milieubeheer eenmilieueffecten rapport (planMER) opgesteld.

Eerste herziening Provinciale Ruimtelijke Verordening

Beide Ontwerp pPRS-en werken door in de 1e herziening van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) van de provincie Utrecht. Het gaat om aanvullingen op de artikelen 1 en 4.1 en om enkele wijzigingen in de kaarten.

Terinzagelegging

De Ontwerp pPRS Nationale Landschappen, de Ontwerp pPRS Herinrichting vliegbasis Soesterberg met bijbehorende planMER en de Ontwerp herziening PRV liggen vanaf dinsdag 22 december 2009 t/m maandag 15 februari 2010 tijdens kantooruren ter inzage in de bibliotheek van het Provinciehuis Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101 in Utrecht.

De Ontwerp pPRS Nationale Landschappen en de Ontwerp herziening PRV liggen ook op alle gemeentehuizen in de provincie Utrecht ter inzage. De Ontwerp pPRS Soesterberg met bijbehorende planMER ligt op de gemeentehuizen van Soest en Zeist ter inzage. De Ontwerpen zijn ook te vinden op www.provincie-utrecht.nl.

Tijdens de kerst- en jaarswisselingsperiode zijn de provincie en de gemeenten beperkt bereikbaar. Daarom liggen de plannen gedurende 8 weken ter inzage in plaats van de vereiste 6 weken.

Inloopavond

Op dinsdagavond 12 januari van 20.00-21.00 uur organiseert de provincie Utrecht een inloopavond in het Provinciehuis Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101 in Utrecht.

Op deze avond kunt u extra informatie krijgen over de Ontwerp pPRS-en en kunt u vragen stellen.

U kunt zich voor deze inloopavond opgeven door een mail te sturen naar: berbel.ferwerda@provincie-utrecht.nl of te bellen met Berbel Ferwerda, tel. (030) 258 38 53.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van de terinzagelegging, kunnen belanghebbenden hun zienswijzen tegen de Ontwerp pPRS Nationale Landschappen en de Ontwerp pPRS Herinrichting vliegbasis Soesterberg (met planMER) indienen en over de Ontwerp herziening PRV opmerkingen maken.

Schriftelijk: richten aan Provinciale Staten van Utrecht, t.a.v. mw. M. Wijnen, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht.

Mondeling: de provincie Utrecht organiseert hiervoor een hoorzitting.

Hoorzitting

Op woensdag 20 januari 2010 houdt de provincie Utrecht een hoorzitting, vanaf 15.00 uur in het Provinciehuis Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101 in Utrecht. U kunt zich hiervoor alleen telefonisch aanmelden.

Op 22 t/m 24 december en van 4 t/m 18 januari kunt u bellen met mevrouw M. van Wijnen. Zij is bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot16.00 uur op tel. (030) 258 23 67. Bij uw aanmelding geeft u aan of u het woord wilt voeren. U krijgt dan te horen rond welk tijdstipu aan de beurt bent.

Uw aanmelding wordt schriftelijk bevestigd. U krijgt de gelegenheid om uw standpunt toe te lichten ten overstaande van de voorzitter van de Statencommissie nWro en de gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling. Van alle gesprekken wordt een verslag gemaakt, dat aan de aanwezigen wordt toegestuurd.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij de dhr. drs. H. Schoen, tel. (030) 258 23 60.